Europa heeft gekozen | Orbán lanceert nieuwe fractie en liberalen zoeken partijen

De Europese verkiezingen zijn voorbij. We weten inmiddels wie er straks naar Brussel gaat, maar in het Europees Parlement begint het nu echt. Wie krijgt de beste positie en welke Europarlementariër trekt aan het kortste eind?

2 min. leestijd

In Wenen, de hoofdstad van het oude Habsburgse rijk, lanceerde de Hongaarse premier Viktor Orbán dit weekend samen met de Oostenrijker Herbert Kickl (FPÖ) en Andrej Babis uit Tsjechië een nieuwe Europese fractie: ‘Patriotten voor Europa’. Ondertussen zit de liberale fractie van Renew niet stil.

Kom patriotten, verenigt u

Het doel van de nieuwe rechtse fractie ‘Patriotten van Europa’ is ‘vrede, orde en ontwikkeling’. Geen oorlog meer, migratie of stagnatie. Met die leus willen de drie de sterkste rechtse fractie in Europa worden. Voordat we naar de inhoud toegaan, eerst even de cijfers. De drie partijen (Fidesz, FPÖ en ANO) hebben na de verkiezingen 24 zetels in het Europees Parlement. Qua zetelaantal zit het goed, want je hebt er minstens 23 nodig. Maar die moeten wel uit zeven verschillende EU-landen komen. Dus daar is nog werk aan de winkel.

De Patriotten hebben nog partijen uit vier verschillende landen nodig. Er zijn gesprekken met de PiS uit Polen. Oud-premier Morawiecki, de leider van de partij, overweegt om zich aan te sluiten, maar heeft moeite met de Hongaarse houding tegenover Rusland. Ook de SMER-partij uit Slowakije wil wellicht toetreden. Maar hier is het struikelblok het feit dat Orbán zich nadrukkelijk met de Hongaarse minderheid in Slowakije bemoeit. In sporttermen zou je zeggen: het spel is op de wagen. Want als er partijen tot de nieuwe groepering toetreden komen ze uit of de ECR (de conservatieven) of de ID-partij, waar tot op heden de PVV bij is aangesloten.

‘Partijtjes’

De liberalen proberen partijen, het verkleinwoord ‘partijtjes’ wordt vaak gebruikt, erbij te krijgen. Zo zijn een Roemeen van de Volkspartij en twee Bulgaren lid geworden van de familie. Zoals bekend heeft Volt uiteindelijk niet voor de liberalen gekozen, maar sluiten ze zich aan bij de Groenen. Verder hopen de liberalen op een aantal onafhankelijke Ierse kandidaten. De Ierse partij Fianna Fáil, maakt al deel uit van de liberale fractie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie