Europa gaat kiezen | Twee nieuwe lijsttrekkers: Sander Smit (BBB) en Anja Haga (CU)

BBB en CU presenteren hun lijsttrekkers. GroenLinks en PvdA willen samen naar Europa.

3 min. leestijd

Sander Smit gaat de BBB-lijst in Europa aanvoeren. De 38-jarige Twentenaar is geen onbekende in Brussel. Hij was jarenlang medewerker en chauffeur van CDA’er Annie Schreijer-Pierik, die net als hij uit Overijssel komt. Smit nam vorig jaar afscheid van Brussel en het CDA. Hij was voor de populaire CDA-politica (ze vergaarde heel veel voorkeursstemmen) beleidsmedewerker landbouw, visserij en klimaat. Sinds dit voorjaar is hij actief voor BBB. “De EU moet weer gaan werken voor burgers, boeren, tuinders, vissers, voor gemeenschappen, families en ondernemers”, zegt hij over zijn overstap. 

BBB en EVP

En BBB sluit zich aan bij de Europese Volkspartij (EVP), de grote christendemocratische Europese fractie waar ook CDA en ChristenUnie bij zitten. De partij heeft lang getwijfeld bij welke Europese fractie ze zich zou aansluiten, maar uiteindelijk is de keus op de EVP gevallen.

Voor elke politieke partij is het van belang om via een grote fractie meer spreektijd te krijgen en het vergroot bovendien de kans op invloed omdat via de grote fracties de belangrijke posities worden verdeeld. “Bij de EVP voelen we ons goed thuis”, zegt het bestuur. “Inhoudelijk maar ook qua DNA en kernwaarden ervaren we hier de meeste verbinding.” Eerder sprak BBB ook met de liberale fractie Renew Europe, waar de VVD en D66 bij zitten. Die gesprekken liepen echter op niets uit. Ook de conservatieve ECR (van de SGP en JA21 en in het verleden PVV) was een reële optie. 

Anja Haga

En ook uit de hoek van de ChristenUnie komt een nieuw geluid. Het landelijk bestuur van de partij draagt Anja Haga voor als lijsttrekker voor de verkiezingen van volgend jaar. Haga nam in september de rol van Peter van Dalen als Europarlementariër over. “Anja vult met haar heldere stijl haar positie in het Europees Parlement op een authentieke en aansprekende wijze in. We hebben dan ook alle vertrouwen in haar als lijsttrekker”, zegt het bestuur. 

Haga was eerder actief voor de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Friesland en als wethouder in Arnhem. Leden kunnen de voordracht op 16 maart 2024 goedkeuren op het partijcongres. Het CU-verkiezingsprogramma wordt dan ook besproken.  

Ook in Europa gezamenlijke lijst

En net als de Tweede Kamerverkiezingen gaan GroenLinks en de PvdA met één lijst de Europese verkiezingen in. Begin december stemden leden van de twee partijen over de gezamenlijke lijst en bijna 90 procent stemde voor het idee. De partijen zeggen bij voorbaat al niet in dezelfde Europese fractie te gaan zitten. PvdA is aangesloten bij de Europese sociaaldemocraten (S&D) terwijl GroenLinks bij de Groenen zit. 

En dan is er ook nog de vraag over wie dan lijsttrekker wordt. In Nederland werd gekozen voor oud-Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans. Een PvdA’er. Zowel Bas Eickhout (GroenLinks) en Mohammed Chahim (PvdA) lijken ambitie te hebben. Waar ze zonder een lijstverbinding beide kans maakten, kan er nu maar één de lijsttrekker worden. Daarnaast is Eickhout in de running om spitzenkandidaat te worden van de Europese Groenen.

Het lijkt gek om dan met Chahim als lijsttrekker naar de stembus te gaan. Bovendien heeft de PvdA de lijsttrekker al geleverd voor de nationale verkiezingen en is GroenLinks nu aan de beurt. Nog een klein detail. Jesse Klaver, de voormalig leider van GroenLinks in de Tweede Kamer, is de nieuwe Europa-woordvoerder van de partij geworden. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie