Europa gaat kiezen | Paul Tang, Sophie in ‘t Veld en verkiezingen in buitenland

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

Paul Tang (PvdA) stopt. Hij werd in 2014 als lijsttrekker (delegatieleider) gekozen in het Europees Parlement. In 2019 stond hij op de derde plaats, net na Frans Timmermans en Agnes Jongerius. Hij vindt het genoeg geweest. Het risico op insoezen, zoals hij het zelf noemt, is te groot. Deze week moest hij aan de kandidatencommissie van de PvdA aangeven of hij door wilde gaan of niet.

Postbus

Tang, met als bijnaam ‘de Europese belastinginspecteur’, maakte van belastingontwijking zijn politieke speerpunt. Mede door de PvdA-er kwam er een speciale commissie in het Europees Parlement die zich met belastingontduiking bezighield.

Hij reisde speciaal naar Dublin om aan de zanger Bono van U2 een postbus aan te bieden. De brievenbus van de firma die de Ierse popband in Amsterdam gebruikte om zo min mogelijk belasting te betalen. Nederland werd op voorstel van Tang een aantal jaar geleden door het Europees Parlement ook een belastingparadijs genoemd. 

Heen en weer

Deze week weten we ook van de andere PvdA-leden van het Parlement of ze door willen of stoppen. Europarlementariër Mohammed Chahim wil vooralsnog wel door. Hij stond de hele week in het brandpunt van de belangstelling vanwege het verhoor van Eurocommissaris Wopke Hoekstra.

Terwijl iedereen in Straatsburg zat, verscheen Chahim opeens live op de televisie vanuit een Nederlandse studio. De vraag was: is hij heen en weer gevlogen? Dorien Rookmaker (onafhankelijk lid) besloot het via X (Twitter) maar eens te vragen. Het antwoord: nee. 

Belgische lijst

En dan Sophie in ‘t Veld (oud D66), die is sinds deze week kandidaat-lijsttrekker bij Volt België. Ze mocht in Nederland niet op de Volt-kandidatenlijst. Bij de zuiderburen is er wel ruimte. In ‘t Veld woont ondertussen al dertig jaar in België. Bovendien vindt ze het goed aansluiten bij haar Europees gedachtegoed. 

De politieke situatie is wel anders. “Partijbesturen in België hebben ontzettend veel macht. Vaak worden partijen ook nog eens bestuurd door families. Bij de liberale partij Open VLD hebben bijvoorbeeld zowel een vader als z’n zoon hoge functies in het bestuur. Tegelijkertijd kunnen personen meerdere functies bekleden. Zo is de voorzitter van de N-VA ook burgemeester van Antwerpen en parlementslid in Vlaanderen.”

Volt kan als nieuwe constructieve middenpartij dienen, die de proteststem een plek kan geven. Het zal wel hard werken worden, erkent In ‘t Veld wel. Volt België is piepklein en wordt nog niet eens meegenomen in de peilingen. Maar dat spreekt haar wel aan. “Dan wordt het echt de straat op gaan en aankloppen bij mensen”, zegt ze. “Dat is echt heel erg leuk.” D66 is ook ooit zo begonnen. 

Buitenland

Waar moeten we qua verkiezingen op letten dit weekend? Beieren! Regionale verkiezingen zijn altijd belangrijk in Duitsland, maar Beieren is een van de grote regio’s. Opvallend: de christendemocratische CSU won weliswaar de verkiezingen, maar haalde de laagste score ooit sinds 1958. De rechtse partij Vrije Kiezers wist stemmen te stelen en kreeg 15 procent van de stemmen.

Ook in Luxemburg zijn er verkiezingen. Minder spannend, hoewel de positie van premier Bettel (liberaal) op de tocht staat. De christendemocraten hebben de verkiezingen gewonnen. Dat doen ze eigenlijk altijd wel, alleen in het verleden waren de liberalen nog in staat een regering te vormen met de groenen en sociaal democraten. Met de uitslag van zondag gaat ze dat waarschijnlijk niet meer lukken.