Europa gaat kiezen | NSC, Nederlandse gemeenten en Europees geld

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

4 min. leestijd

NSC heeft een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst, de Nederlandse gemeenten houden zich ook al bezig met de Europese verkiezingen en wat vinden de partijen van een Europese Unie die zelf eigen geld gaat ophalen bij de belastingbetaler?

Maatschappelijke ervaring op kandidatenlijst NSC

‘Beperk en versterk’, dat is de titel van het verkiezingsprogramma van NSC. De kandidatenlijst van Pieter Omtzigts partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) is eveneens gepresenteerd. In totaal zijn er zestien kandidaten op de lijst en wat opvalt, is dat gekozen is voor mensen die maatschappelijke ervaring hebben en niet zozeer politieke ervaring. Geen oud-medewerkers, wethouders of mensen die beloond moeten worden door de partij, maar inhoud, zo valt te horen bij NSC.

Zo staat Femke van der Meulen op nummer twee. Ze heeft ervaring als gevangenisdirecteur, onderzoeker en inspecteur. De nummer drie op de lijst is Reinout van Malenstein, de absolute China-deskundige, aldus de partij. Van belang, omdat de Europese Unie de komende tijd veel zal debatteren over mogelijkheden om minder afhankelijk van China te worden. En voor die andere grote discussie, defensie, staat op nummer vier Naomi Yogi-van Loon. Ze heeft zich gespecialiseerd in het buitenland- en veiligheidsbeleid van de EU en werkte onder andere bij het ministerie van Defensie.

Verkiezingsprogramma NSC: ‘Beperk en versterk’

De partij van de Europese lijsttrekker Dirk Gotink wil geld dat niet wordt uitgegeven – bijvoorbeeld in het coronaherstelfonds – gebruiken voor de aankoop van munitie en innovatie. De nieuwe Europese Commissie moet binnen twee jaar paal en perk stellen aan de illegale migratie. De Europese grens- en kustwacht Frontex moet meer geld krijgen. De registratie dient op orde zijn en vluchtelingen die door de mazen van het net glippen, moeten door een nieuwe organisatie, die toezicht houdt op de naleving van de Europese migratie-afspraken, worden teruggestuurd.

Als blijkt dat het allemaal niet werkt, moet Nederland (na die twee jaar) opnieuw grenscontroles instellen. Verder moet het Europees Parlement kleiner worden (hooguit vijfhonderd leden) en dienen de notulen van de ministerraden openbaar te worden. Lees meer hier. Er is zelfs een versie in het Fries. 

Gemeenten en EU-verkiezingen

Ook Nederlandse gemeenten beginnen zich langzaam bezig te houden met de Europese verkiezingen, zo zien we op de verschillende websites. Wanneer mag je bijvoorbeeld stemmen? En waar staan de stembureaus? Sommige gemeenten publiceerden alvast de locaties van verkiezingsborden, waar partijen hun posters op kunnen plakken. 

Over gemeenten gesproken: in vijf Nederlandse gemeenten wordt straks geëxperimenteerd met nieuwe stembiljetten. Deze biljetten zijn kleiner en gaan gepaard met een boekje waarin partijen en kandidaat-Europarlementariërs in staan. Daan Engels ging langs in Borne, één van de gemeenten waar geëxperimenteerd wordt. Hij sprak met de burgemeester en met inwoners over de hoe, wat en waarom. Lees zijn artikel hier. En in Nederland moet nog niemand eraan denken, maar in Frankrijk is al het eerste verkiezingsdebat gehouden. Voor de liefhebber, hier is meer te vinden.

De doorlichting

De eerste analyses over de verkiezingsprogramma’s beginnen te komen. Zo heeft Ernst & Young (EY) gekeken naar het fiscale beleid. Op zich heeft het Europees Parlement daar niet veel over te zeggen, maar toch vond het bedrijf het de moeite waard om uit te zoeken.

Om te beginnen: welke partijen zijn voor of tegen unanimiteit als het gaat over fiscale regels? Het antwoord op deze vraag loopt volgens de bekende lijnen: de meest pro-Europese partijen willen dat dat gebeurt met een gekwalificeerde meerderheid. Volt, D66 en GroenLinks/PvdA zijn voor. De VVD, CDA, CU, SGP en PvdD wil het bij unanimiteit houden, dat betekent dat één land wetgeving dus kan blokkeren.

Europees geld

Maar wat vinden de partijen van een Europese Unie die zelf eigen geld gaat ophalen bij de belastingbetaler? Over het algemeen is de verhouding hetzelfde. Alleen voegt de ChristenUnie zich in dit geval bij het pro-Europese kamp. Die vinden dat de EU best zelf meer inkomsten mag vergaren (eigen middelen). De andere partijen zien dat niet zitten.  

Verder keek EY naar welke soorten belasting de EU volgens Nederlandse partijen dan mag innen. GroenLinks/PvdA is voor de meeste varianten: een financiële transactie-taks bijvoorbeeld, maar ook Europese winstbelasting en heffingen op techbedrijven. Die laatste twee wil Volt ook zien. D66 is voor een transactie-taks en Europese winstbelasting, maar is de enige Nederlandse partij die daarnaast graag een miljardairsheffing op Europees niveau ziet. De VVD en SGP zijn tegen een transactie-taks. 

Niet alle partijen zijn meegenomen. De PVV komt nog met een programma en NSC heeft net haar politieke punten voor de verkiezingen gepubliceerd. Lees de analyse van EY hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie