Europa gaat kiezen | Meer zetels, Griekse verkiezingen en wie blijft?

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

Het Europees Parlement stemt deze week over extra zetels. Nu nog zijn er 705 zitjes te verdelen, maar dat worden er 716. En Nederland krijgt er twee extra Europarlementariërs bij na de komende verkiezingen in 2024. Tenminste als het voorstel door het Europees Parlement wordt aangenomen. Daarna moeten ook de 27 EU-lidstaten er nog mee instemmen.

Nederland heeft op basis van de omvang van de bevolking en het aantal vierkante kilometers waar we met z’n allen op wonen te weinig politici in Brussel, maar dat wordt nu gecorrigeerd. Vanaf volgend jaar mogen er 31 Nederlanders in het Europees Parlement zetelen. Ook Spanje krijgt er twee zetels bij, terwijl Oostenrijk, Letland, Slovenië, Ierland, Slowakije, Finland en Denemarken er één zetel bij krijgen. Duitsland levert ook na volgend jaar de meeste Europarlementariërs: 96.

Griekenland

Gisteren (zondag) gingen de Grieken naar de stembus. Daar was veel aandacht voor jongeren, want ongeveer 440.000 jongeren tussen 17 en 21 jaar mogen kiezen. Belangrijk onderwerp: het grote treinongeluk, ontstaan door nalatigheid en achterstallig onderhoud. Hierna gingen vooral veel jongeren de straat op om te demonstreren. En dus zagen we politici (ook in Griekenland veel mannen van middelbare leeftijd in pak) gebruikmaken van sociale media. En dan vooral van TikTok. Zoek zelf maar. Wij vinden deze van een jaar geleden wel leuk

Uiteindelijk wist de partij van de zittende conservatieve premier Kyriakos Mitsotakis 41 procent van de stemmen te behalen. De linkse partij Syriza van Alexis Tsipras haalde 20 procent van de stemmen.

Zittenblijvers

De kans op een nieuwe periode voor de meeste leden van de huidige Europese Commissie is vrij klein. Volgens onderzoeksplatform EU-Matrix zien we ruim 70 procent van de huidige Eurocommissarissen niet terug. Het is een beetje nattevingerwerk en resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar we willen er toch even bij stil staan.

Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans komt niet terug. Hij heeft al twee termijnen gehad en zit dus al tien jaar in de Europese Commissie. Hij hoort bij de oppositie en volgens informele afspraken zou het tijd zijn voor een D66-Eurocommissaris. D66 heeft nog nooit iemand op die post gehad. Timmermans zelf zegt niks over z’n toekomst, maar het nieuwe Brusselse ezelsbruggetje is: hoe langer het Nederlandse kabinet blijft zitten, hoe groter de kans dat Timmermans lijsttrekker voor de PvdA wordt, al dan niet met GroenLinks. Premier Mark Rutte maakt informeel al de grap dat hij het dan wel wil opnemen tegen de huidige Eurocommissaris.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maakt wel een kans om te blijven, denkt het onderzoekplatform. Als ze Spitzenkandidaat kan worden van de christendemocratische EVP, maakt ze zelfs een grote kans. Maar het systeem van Spitzenkandidaten, lijsttrekkers van echte Europese lijsten, is nog niet goedgekeurd en stuit zelfs op weerstand bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Maar ook als er geen enkele verkiezing aan te pas komt, heeft ze een grote kans om opnieuw voorzitter te worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie