Europa gaat kiezen | Mannelijke lijsttrekkers en bij wie sluit BBB zich aan?

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

Het begint er op te lijken dat de verkiezingen voor het Europees Parlement weer een feestje voor de witte mannen wordt. Deze week zijn er weer twee gekozen. Reinier van Lanschot draagt het vaandel bij Volt en Gerben-Jan Gerbrandy bij D66. We hadden al Bert-Jan Ruissen (SGP) en Tom Berendsen voor het CDA. In de coulissen wordt nog gewacht op de voordracht van Malik Azmani bij de VVD. En ook Bas Eickhout is druk bezig om voor GroenLinks de nominatie binnen te slepen. Daar staan tot op heden twee vrouwen tegenover. Anja Haga wordt zo goed als zeker de lijsttrekker bij de ChristenUnie. Anja Hazekamp wil de Partij voor de Dieren in het Europees Parlement opnieuw gaan leiden.

Bij de PvdA is nog onbekend wie de lijsttrekker gaat worden. Veel hangt ook af van hoe de samenwerking (misschien fusie op termijn) met GroenLinks gaat. Wel wordt de naam van Mohammed Chahim veelvuldig genoemd. Ook BBB heeft nog geen lijsttrekker. En van NSC weten we nog niet of ze mee gaan doen aan de Europese verkiezingen. En ook Ja21, de PVV, FvD en de SP, die de vorige keer een afstraffing van de kiezer kregen, hebben nog niks laten horen. 

Waar moet je bij?

Eenmaal gekozen in het Europees Parlement blijft de vraag bij welke Europese fractie de partij zich aansluit. Zo stapte de ChristenUnie na de vorige verkiezingen over van de conservatieve fractie ECR naar de christendemocratische EVP, waar het CDA bij zit. PvdA en GroenLinks hebben straks ook een probleem, want als er één lijst komt, waar sluit de partij dan bij aan? Beide stromingen hebben een sterke positie in hun huidige fractie (De Groenen en de sociaaldemocratische fractie S&D).

En dan is er nog de BoerBurgerBeweging (BBB), waar moet de partij van Caroline van der Plas bij?

De afgelopen maanden zijn ze als een gewilde huwelijkskandidaat in gesprek gegaan met verschillende Europese fracties. Want alleen bij een Europese fractie kan je invloed uitoefenen in het Europees Parlement. Een fractie krijgt meer spreektijd en een fractie krijgt ook belangrijke functies als rapporteurs, politici die mogen onderhandelen namens het hele Europees Parlement, met de lidstaten. 

De BBB was de afgelopen tijd in gesprek met de christendemocratische EVP, de conservatieve ECR en de liberale fractie Renew Europe. Die laatste valt echter af. Er zit uiteindelijk onvoldoende liberaal bloed in BBB.

Ze liggen net iets te ver uit elkaar qua politieke standpunten. Neem bijvoorbeeld de uitbreiding van de EU. Renew, waar D66 en de VVD in zitten, wil vaart maken met de toetreding van landen in Oost-Europa en op de Balkan. Wat de BBB betreft moet dat langzamer gebeuren en moeten nieuwe lidstaten stapsgewijs tot de EU toetreden. 

Daarnaast zou Renew niet blij zijn met sommige BBB-kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. De naam Derk Jan Eppink, die onlangs van JA21 (ECR) overstapte naar de BBB, zorgt bij sommige liberalen nog steeds voor koude rillingen op de rug. 

Daarnaast zou BBB pas in juli volgend jaar een volmondig ja van Renew kunnen krijgen. Dat vinden ze bij BBB veel te onzeker, aangezien bij de christendemocratische EVP en de conservatie ECR de deur nu al wijd open staat.