Europa gaat kiezen | Inschrijven voor verkiezingen, AfD-lijsttrekker en Breton heeft plannen

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

Nog voor de Europese verkiezingen plaatsvinden, gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. 22 november 2023 is het zover. Dat is al over een paar maanden. Voor Nederlanders in het buitenland die ouder zijn dan 18 en willen stemmen, is het dus tijd om zich te registreren.

Na registratie worden de juiste formulieren opgestuurd naar het adres in het buitenland. Uiterlijk op 11 oktober om middernacht Nederlandse tijd moet de gemeente Den Haag deze formulieren weer ontvangen hebben.

Extreemrechts

En dan naar Duitsland. Daar is op het partijcongres van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) de omstreden Maximilian Krah tot lijsttrekker verkozen. Krah zit sinds 2019 in het Europees Parlement. Hij wordt ervan beschuldigd nauwe contacten te hebben met China en Rusland. Beide landen vallen onder Europese sancties.

Ook binnen zijn eigen partij is Krah omstreden. Hij werd begin dit jaar nog door zijn eigen Europese fractie ID geschorst. Hij zou gesjoemeld hebben bij de aanbesteding van een pr-opdracht. Ook het feit dat hij de extreemrechtse Éric Zemmour steunde in plaats van Marine Le Pen beviel de fractie niet goed. Daarvoor werd hij ook al tijdelijk geschorst.

De AfD doet het op dit moment goed in de Duitse peilingen. Als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden, zou de partij de op één na grootste kunnen worden. Net na het christendemocratische CDU, maar voor de sociaaldemocraten van bondskanselier Olaf Scholz.

Voorzitter Europese Commissie

Ook in de Europese Commissie worden voorbereidingen getroffen voor de aankomende Europese verkiezingen. De Fransman Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt, lijkt zich op te maken voor het Europese leiderschap.

Breton gaf eerder al aan open te staan voor het idee om de voorzitter van de Europese Commissie te worden. De afgelopen tijd heeft de Eurocommissaris overal een vinger in de pap. Hij bemoeide zich met coronavaccins, digitale wetgeving en munitie voor Oekraïne.

Om voorzitter van de Europese Commissie te worden, moet hij wel de steun krijgen van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Daarnaast moet ook het Europees Parlement instemmen met de aanstelling. Vooralsnog lijkt het erop dat de huidige voorzitter Ursula von der Leyen de grootste kans maakt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie