Europa gaat kiezen | Europese zetels en koningsbezoek

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

2 min. leestijd

Wanneer we de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen zouden vertalen naar het Europees Parlement krijgen we een behoorlijke verschuiving. Het Parlement heeft 31 Nederlandse zetels volgend jaar.

Zetels in het Europees Parlement

De PVV zou dan uitkomen op zeven zetels. Voor de helderheid, nu heeft de partij nul zetels. Ze wonnen bij de verkiezingen in 2019 één zetel, maar Marcel de Graaff is overgestapt naar Forum voor Democratie. In het verleden (vanaf 2014) zat de PVV bij de grote conservatieve fractie, de ECR.

Die zeven zetels is trouwens één zetel meer dan de grootste Nederlandse partij nu in het Europees Parlement heeft. De PvdA heeft er namelijk zes. Dat worden er nu vijf, maar wel in combinatie met GroenLinks. De partij gaat er dus op achteruit, want PvdA en GroenLinks behaalden de vorige keer samen negen zetels.

Ook de VVD komt bij een omrekening uit op vijf zetels. Nu hebben de liberalen er ook vijf. De partij van Pieter Omtzigt, NSC, die onlangs aangaf aan de Europese verkiezingen te willen meedoen, zou er vier kunnen winnen. 

D66 komt op twee uit en BBB zweeft tussen één à twee zetels in. Maar liefst zeven partijen komen op één zetel uit, waarbij het spannend zal worden of ze die zetel net wel of net niet gaan halen: CDA, SP, FvD, PvdD, SGP, CU en Volt. Maar het is een omrekening, er kan nog heel veel gebeuren de komende maanden en de opkomst is altijd anders tijdens Europese verkiezingen. 

Op bezoek

Het Oranjeberaad. Ooit probeerde Wim van de Camp (CDA) de Nederlandse Europarlementariërs op één lijn te krijgen in een zogenoemd Oranjeberaad, naar Frans’ voorbeeld. Dat mislukte omdat iedereen over de verschillende onderwerpen anders dacht.

Maar het is de koning en koningin gelukt om bijna alle Europese politici te verenigen tijdens een werkbezoek. Europa kwam wel naar het paleis in Den Haag. 

Onderwerpen van gesprek waren klimaatverandering en de haalbaarheid van een klimaatneutraal Europa, uitbreiding van de Europese Unie, Europese verkiezingen en de mogelijkheden voor de Europese Unie om samen te werken op gezondheidsgebied en de digitale transitie. Bijna alle Europarlementariërs waren aanwezig behalve Europarlementariërs Bas Eickhout, Tineke Strik en Kim van Sparrentak (GroenLinks). Sophie in ‘t Veld (tegenwoordig Vlaams Volt) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).