Europa gaat kiezen | Computerspelletjes, verkiezingssoaps en meer lijsttrekkers

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni dit jaar. De verkiezingsprogramma’s krijgen vorm en de kandidatenlijsten zijn bijna klaar.

3 min. leestijd

Onlangs werd een computerspel over de Europese verkiezingen gelanceerd en in Frankrijk is er een komische serie over het Europees Parlement. Verder in deze rubriek: Anja Hazekamp (PvdD) en Anja Haga (CU) zijn de enige vrouwelijke lijsttrekkers voor de komende verkiezingen, en Michiel Hoogeveen (JA21) is een van de weinige mannen in de commissie Vrouwenrechten in het Europees Parlement.

Een computerspel

De Europese verkiezingen leven niet alleen in Brussel, maar ook online. De Franse ontwikkelaar van computerspellen Velsin brengt in april een spel over de Europese verkiezingen uit. ‘Vox Populi’ heet het, de stem van het volk. In het spel kunnen spelers een eigen politicus maken of kiezen uit al bestaande bekende gezichten (geen Nederlanders tot nu toe). 

Daarna is het aan hen om de juiste beslissingen te nemen voor een overwinning. “De EU en de Europese verkiezingen komen eigenlijk nooit terug in computerspelen”, vertelt de ontwikkelaar. Hij wil spelers een inkijkje geven in de wereld van de politiek en vooral van de Europese verkiezingen. Eerder maakte hij al vergelijkbare spellen over de verkiezingen in Brazilië, Polen en Spanje.

Alles voor de kiezer

Bij een vorige Europese verkiezing was er in Bulgarije een soapserie die hierover ging. Althans, in een bekende soap keken mensen naar het journaal waarin werd gesproken over de verkiezingen. En daarna ontstond er in de tv-familie een discussie over nut en noodzaak. Resultaat: het hele gezin besloot te gaan stemmen.

In Frankrijk is er nu een komische serie over het Europees Parlement, simpelweg ‘Parlement’ geheten. En de hoofdrolspelers waren bij de Europese top deze week. Het verhaal gaat over de zoektocht van een journalist naar de baas van de Europese Raad, Charles Michel, en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. Je moet je registreren om de afleveringen te kunnen zien. Voor de liefhebbers: hier een link.

Anja gaat verder

Voor de derde keer op rij heeft de Partij voor de Dieren Anja Hazekamp gekozen tot lijsttrekker. De partij zit sinds 2014 in het Europees Parlement en zit op de wip. Volgens recente peilingen zou het net niet lukken om een zetel te bemachtigen. Maar daar wil Hazekamp voorlopig niet aan denken. 

In haar speech op het verkiezingscongres in Amersoort zei ze dat de lichtgroene koers die Europa heeft uitgezet op het spel staat. “Een groene aanjager in het Europees Parlement is harder nodig dan ooit.”
Anja Hazekamp is één van de twee vrouwelijke lijsttrekkers voor de aankomende Europese Parlementsverkiezingen. De andere is Anja Haga voor de ChristenUnie. 

Michiel wil ook verder 

Hij is een van de weinige mannen in de commissie Vrouwenrechten en Gendergelijkheid (FEMM) in het Europees Parlement: Michiel Hoogeveen (JA21). Kijk hier naar zijn eerste bijdrage.

En ook hij is dit weekend voorgedragen als lijsttrekker van zijn partij. Joost Eerdmans, de enige JA21-vertegenwoordiger in de Tweede Kamer, is een van de lijstduwers. Ook JA21 zweeft tussen hoop en vrees. Volgens peilingen hebben ze bijna genoeg om een zetel te veroveren in het volgende Europees Parlement. “Met de ervaren en charismatische Hoogeveen aan het roer zou JA21 op
6 juni nog wel eens de verrassing van de verkiezingen kunnen worden”, laat de partij weten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie