Europa gaat kiezen | BBB bij EVP, Hoogeveen lijsttrekker, Eickhout spitzenkandidaat en liberaal manifest

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

De BBB-gedeputeerden in het Europees Comité van de Regio’s (de spreekbuis van regio’s en steden in de EU) zijn nu lid van de christendemocratische fractie in het Europees Parlement (EVP), de grootste politieke familie van Europa.

De partij zelf is nog niet officieel lid, maar de gedeputeerden konden al wel individueel lid worden. Na de verkiezingen zal ook de partij zelf deel uitmaken van de EVP. Het CDA en de ChristenUnie behoren hier al toe.

De verwachting is dat de nieuwe EVP-fractie veel Nederlandse partijen in de gelederen zal krijgen omdat de ChristenUnie blijft, het CDA ook, en ook NSC zou volgens ingewijden zich bij de EVP willen aansluiten.

Hoogeveen bovenaan

Het is officieel. Het JA21-bestuur draagt Europarlementariër Michiel Hoogeveen voor als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. Hij is op dit moment nog de enige Europarlementariër namens JA21. Rob Roos en Rob Rooken stapten vorig jaar uit de partij.

Hoogeveen wil zich in blijven zetten voor minder regeldruk, meer vrijhandel en een zuinig financieel beleid. “Als de EU het vertrouwen van de bevolking wil terugwinnen, moet het luisteren naar de kiezers”, zegt Hoogeveen. Hij wil de Europese buitengrenzen sluiten voor illegale immigratie, hij wil economische vrijheid en meer soevereiniteit voor de lidstaten.

JA21-leden moeten de voordracht nog goedkeuren. Of Hoogeveen opnieuw in het Europees Parlement komt, wordt spannend. Volgens een eerste peiling van Maurice de Hond maakt JA21 op dit moment geen kans op een zetel.

Bas Eickhout spitzenkandidaat

Het zijn bijzondere weken voor Europarlementariër Bas Eickhout. Eerst verkozen de leden van GroenLinks/PvdA hem tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. En nu is hij ook spitzenkandidaat voor de Europese Groenen. De spitzenkandidaat van de winnende Europese fractie moet voorgedragen worden als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, vindt het Europees Parlement.

Gek is wel dat hij in Nederland kandidaat is namens GroenLinks en PvdA. Maar in debatten die her en der in Europa worden gehouden, zal hij het opnemen tegen Nicolas Schmit, die namens de Europese sociaaldemocraten (S&D, waar de PvdA in zit) spitzenkandidaat is.

Liberaal manifest

De Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) is een overkoepelende Europese partij van liberalen. Er zijn bijna zestig nationale partijen aangesloten, waaronder de Nederlandse partijen D66 en VVD. Die partijen hebben zich in 2019, samen met Macrons La République En Marche, verenigd tot een Europese fractie: Renew Europe. De naam van de partij bleef bestaan.

ALDE schreef een manifest (nog niet klaar, maar we hebben het alvast gelezen) waarin ze pleiten voor een sterker Europa. De liberalen willen inzetten op duurzame economische groei en Europese democratie en veiligheid. Ook willen ze minder Eurocommissarissen (op dit moment zijn er 27, waardoor verschillende portefeuilles verspreid zijn over meerdere Eurocommissarissen). En 9 mei, de dag van Europa, moet volgens hen in de hele EU een feestdag worden. Op die manier gaat Europa leven, vinden zij, en komt het dichter bij de burger.

Verder willen ze investeren in Europese defensie. De productie van munitie en wapens in Europa moet omhoog. Op dit moment blijft de productie fors achter bij wat nodig is in Oekraïne. De ALDE-leden bespreken het manifest in maart.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie