Europa aan vooravond nieuwe coronagolf

De coronabesmettingen in Europa lopen in hoog tempo op.

2 min. leestijd
young stressed man holding Coronavirus(Covid-19) positive test result with Antigen Rapid Test kit (ATK)

Europa staat aan de vooravond van een nieuwe coronagolf, dat lijken de besmettingscijfers van het merendeel van de Europese landen aan te geven. Waar tot begin juni de besmettingscijfers terugliepen, stijgen ze nu snel. Het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelde gisteren mee dat het aantal infecties in Nederland met maar liefst 64 procent toenam ten opzichte van vorige week. En dat past in een Europese trend: de meeste landen om ons heen zien een groei van de coronagevallen. 

De boosdoeners zijn twee nieuwe subvarianten van het omikronvirus: BA.4 en BA.5. Deze varianten winnen steeds meer terrein in Nederland en in de rest van Europa. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar ook wordt gesproken over een ‘zomergolf’. Het Robert Koch-Institut – de Duitse evenknie van het RIVM – registreerde afgelopen dagen 447,3 coronagevallen per 100 000 inwoners. Een week eerder lag dat aantal nog op 1999. Een forse toename dus. De Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, vraagt ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zich een vierde keer te laten inenten.

Zuiderburen

Dan de Belgen, daar is de procentuele stijging van het aantal coronagevallen lager dan in die Nederland en Duitsland, maar de Belgische cijfers zijn ook minder actueel. In de week tussen 4 en 10 juni werden er 19 procent meer coronagevallen vastgesteld dan een week eerder. Ook in Frankrijk is een duidelijke toename zichtbaar: in de afgelopen week zijn er 50 procent meer gevallen gemeld dan een week eerder.

In Italië is de afgelopen week een stijging van 30 procent van het aantal besmettingen waargenomen. Het land – dat met ruim 167 000 slachtoffers het meeste coronadoden te betreuren heeft – vreest ook voor een nieuwe zomergolf. Datzelfde geldt voor Groot-Brittannië: sinds 2 juni stijgen de coronabesmettingen weer, voor het eerst in twee maanden. De laatste beschikbare data zijn van de week van 3 tot 9 juni. Toen lag het aantal besmettingen (58 590) 64,5 procent hoger dan de week daarvoor.

Portugal biedt enige Europese hoop: het land heeft sinds half mei te maken met een sterke stijging in het aantal coronagevallen. Die stijging is inmiddels een halt toegeroepen en de laatste week daalde het gemiddelde aantal besmettingen weer.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie