Eurocommissaris Hoekstra: “De tijd is kort en de opdracht groot”

Een meerderheid van Europees Parlement stemde in met de kandidatuur van Wopke Hoekstra om de nieuwe Eurocommissaris voor Klimaat te worden. Hij moet volgende week meteen aan de bak.

2 min. leestijd

Net voor de plenaire week in Straatsburg erop zit, krijgt de pers dan toch nog een opgeluchte Wopke Hoekstra te zien: “Het was een doorwrocht proces, wat ik nu heb meegemaakt. Net zoals veel Eurocommissarissen vóór mij. Dat is goed, maar ik ben blij dat ik nu formeel kan beginnen.” 

“Brede steun”

Na alle politieke intriges van de afgelopen week, wilde zijn team zeker zijn van de overwinning. Dus zou de overwinningsspeech voor de pers er pas komen nadat het voltallige Europees Parlement ingestemd had met zijn kandidatuur. 

En dat gebeurde ook: 279 Europarlementariërs stemden voor, 173 stemden tegen. De rest van de 705 leden daagde niet op. Hoekstra leidt daaruit af dat in het Parlement een “brede steun” bestaat voor zijn opdracht. Die brede steun wilde hij ook. Hij wil namelijk niet enkel samenwerken met klimaatvoorvechters, maar ook met de industrie en de boeren. 

Uitzoomen

Om die brede steun te bekomen, heeft hij wel heel wat groene concessies moeten doen aan de linkerflank van het Parlement. Onder meer een steunbetuiging aan de natuurherstelwet en een kerosinebelasting passeerden de revue.

Voor de eigen christendemocratische achterban, was deze groene bekering even slikken. Maar daar maakt Hoekstra zelf zich weinig zorgen over: “Als je door een rietje naar Europa kijkt, kun je verschillen in de positionering zien. Maar als je uitzoomt, dan zie je dat we vooral bruggen te slaan hebben naar de rest van de wereld.”

Meteen aan de bak

Hoekstra’s eerste grote opdracht: de VN-klimaattop (COP28). Die begint eind november. Hij vertelt dat de voorbereiding nog “een steile beklimming wordt”. Want “de tijd is kort, en de opdracht groot”. Hij wil maandag daarom al naar Madrid om mensen te ontmoeten. Dinsdag en woensdag zijn Berlijn en Parijs aan de beurt. “De komende weken zal ik in alle continenten zijn. Ik wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap de volgende stap zet.”

Wat Hoekstra verder ziet als een enorme uitdaging? Voldoende geld beschikbaar stellen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Van gas uit Groningen tot de uitdagingen van Wopke Hoekstra: elke vrijdag ontvang je een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de nieuwsbrief Klimaat & Energie van Bijou van der Borst.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie