EU-hof: Europarlementariërs moeten coronabewijs laten zien

Europarlementariërs die aanklopten bij het EU-hof om protest aan te tekenen tegen de coronamaatregelen in de parlementsgebouwen krijgen geen gelijk. Sinds oktober 2021 moeten mensen daar bij de deur een coronabewijs laten zien. Dat kan zo blijven, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie nu.

2 min. leestijd

Zonder geldig bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve coronatest zijn de parlementsgebouwen in Brussel, Straatsburg en Luxembourg niet toegankelijk. Het Bureau van het Europees Parlement heeft die maatregel ingesteld. En dit beleid zal in ieder geval tot het einde van het jaar gelden. 

Een paar Europarlementariërs hebben zich tot het Hof gewend met hun bezwaar. Robert Roos (JA21) stelt in zijn verzoekschrift dat het Bureau zo’n maatregel helemaal niet mag treffen, omdat “dergelijke gegevensverwerking” eerst in een wet moet worden vastgelegd. Bovendien tast de maatregel volgens Roos de immuniteit aan die aan Europarlementariërs is toegekend.

Oordeel van het Hof

De bezwaren hebben juridisch gezien geen houvast, oordeelt het Europees Hof nu. Het besluit om een covid-certificaat te vragen bij binnenkomst, valt onder het recht van het Europees Parlement. Dat Parlement mag regels opstellen voor “de interne organisatie”. Bovendien is volgens het Hof de toegangseis ook geen disproportionele of onredelijke verstoring van de “vrije en onafhankelijke uitoefening van het mandaat van de leden”. Het is weliswaar een extra drempel, erkent het Hof, maar de maatregel vormt een redelijke balans tussen de continuïteit van de werkzaamheden en de noodzaak van veiligheid tijdens een pandemie.

Wel belangrijk, zo sluit het Hof het oordeel af, is dat de coronamaatregelen relevant blijven. Als de situatie er niet meer om vraagt, moet het coronatoegangsbewijs worden afgeschaft.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie