EU-burgers tegen steun ondemocratische landen

2 min. leestijd

EU-lidstaten mogen alleen Europees geld ontvangen als ze zich houden aan de democratische spelregels. Dat vindt volgens een vandaag gepubliceerde enquête van het Europees Parlement een meerderheid van de burgers in Europa. Ook een meerderheid in het EP en de Commissie vindt dat landen die zich niet aan de regels houden, gekort kunnen worden op de subsidies. Het gaat dan over landen als Hongarije en Polen. Het Europees Parlement peilt via onderzoeksbureau Ipsos European Public Affairs regelmatig de mening en opvattingen van EU-burgers.

Van de 26.459 deelnemers aan het meest recente onderzoek vindt 81% dat alleen lidstaten van de EU die zich houden aan de rechtsstatelijke en democratische beginselen EU-fondsen mogen ontvangen. In Nederland wordt deze mening gedeeld door 73% van de respondenten. Ook een flinke meerderheid, maar op Polen (72%) na, wel het laagste percentage van alle EU-landen.

Herstelprogramma

Om de schade van de coronacrisis te beperken heeft de EU een herstelprogramma van 800 miljard euro opgezet. Deze zogenaamde NextGenerationEU -projecten worden gesteund door de EU-burgers, blijkt uit de peiling. 60% van alle respondenten verwacht dat de projecten hun land zal helpen, tegenover 51% van de Nederlanders. De steun voor de Europese Unie is in Nederland iets lager dan bij de gemiddelde EU-burger. Waar 53% van de alle respondenten een positief beeld van de EU heeft, is dit percentage in Nederland 41%.

Klimaatverandering hoogste prioriteit

Nederlanders liggen wel op één lijn met de gemiddelde EU-burger wat betreft de hoogste politieke prioriteit van het Europees Parlement: actie tegen klimaatverandering. Dit wordt gevolgd door maatregelen om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden en terrorismebestrijding.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie