EU-akkoord over eco-design: ontwerp producten moet duurzamer

Het ontwerp van producten op de Europese markt moet duurzamer. Er komt een Europese wet die ervoor moet zorgen dat producten makkelijker te repareren of opnieuw te gebruiken zijn. VVD-Europarlementariër Jan Huitema onderhandelde over het voorstel namens het Europees Parlement.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Er is een akkoord tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Producten moeten zo ontworpen worden dat de impact op het milieu vermindert. De EU gaat samen met het bedrijfsleven in gesprek om per productcategorie eisen op te stellen.

Er is volgens VVD-Europarlementariër Jan Huitema winst te maken. “Zeker 80 procent van de milieu-impact van een product wordt bepaald door het ontwerp”, zegt hij.

Zuinig met energie

Huitema was onderhandelaar over deze ecodesign-richtlijn. Een richtlijn is een Europese wet met doelstellingen voor EU-lidstaten. De richtlijn bestond al, maar het ging dan vooral om het energiezuiniger maken van elektrische apparaten, zoals wasmachines en stofzuigers. Elektrische apparaten op de Europese markt mogen maar een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken. Dat is beter voor het milieu.

Die richtlijn wordt nu uitgebreid. Er komen ook allerlei duurzaamheidseisen voor andere producten.

Klimaat en gelijk speelveld

“We produceren veel afval omdat bij het ontwerp van het product niet is nagedacht over makkelijk repareren, hergebruiken of recyclen”, vertelt Huitema aan BNR Nieuwsradio. Dat moet anders. Voor het milieu, om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen.

Meer reparaties? Dat betekent minder nieuwe producten en dus ook minder uitstoot van fabrieken. Ook komen minder producten op de afvalberg terecht omdat ze makkelijker te recyclen zijn. Daarnaast vindt Huitema het goed dat er nu Europese regels zijn. Dat zorgt voor een gelijk speelveld. De concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven blijft zo beschermd.

Fast fashion

Aan welke eisen producten moeten voldoen, is nog niet duidelijk. De komende jaren gaan Europese instanties en het bedrijfsleven rond de tafel zitten, in wat Huitema ‘fora’ noemt, om per productcategorie regels op te stellen.

“Elektronica heeft andere eisen dan textiel”, legt Huitema uit. Die fora zijn nodig, vindt Huitema, omdat het bedrijfsleven weet hoe producten ontworpen kunnen worden en of de doelen haalbaar zijn. “Daar is tijd voor nodig”, zegt hij. “Iedereen moet een stem hebben.”

Het Europees Parlement wil als eerste om de tafel gaan zitten met de textielindustrie. Huitema vindt dat een goed idee. De duurzaamheidseisen voor kleding moeten snel duidelijk worden. “Fast fashion en het verbranden van hele kledinglijnen is gewoon niet meer van deze tijd”, zegt Huitema. Hoewel de onderhandelingen over de wet afgerond zijn, moeten de lidstaten en het Parlement nog officieel goedkeuring geven.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie