Esther de Lange: een olie-embargo is nu realistische optie

2 min. leestijd
Esther de Lange

Europarlementslid en vicevoorzitter van de Europese christendemocraten Esther de Lange noemt het opleggen van een olie-embargo tegen Rusland een realistische optie. Voor een bijeenkomst met haar Europese partijgenoten zegt ze tegen Brusselse Nieuwe dat verdergaande sancties om president Poetin te straffen voor het ontketenen van de oorlog in Oekraïne ‘ongetwijfeld’ ter sprake komen binnen haar partij.

“Ik heb altijd gezegd dat we open moeten staan voor verdergaande sancties. Daarmee zeg ik dat je dus open moet staan om verdergaande sancties te nemen. En is de optie: ga eens kijken naar olie als gas niet meteen kan, een hele realistische”, aldus De Lange

Zij verwacht dat ook de Amerikaanse president Biden later vandaag met die boodschap aanschuift bij de vergadering van de Europese regeringsleiders. Dat het Amerikaanse staatshoofd te gast is bij de Europese top en zoveel andere wereldleiders in Brussel zijn voor bijeenkomsten van de NAVO en de G7, maken deze dag volgens haar historisch.

Poetin financieel verder verzwakken

Europa heeft de afgelopen weken snel een eensgezind gehandeld en dat is goed, volgens De Lange. Maar het is nu tijd voor de volgende stap: “Feit is natuurlijk dat er honderden miljoenen euro’s per dag naar Poetin gaan om gas en olie af te rekenen. En in het begin konden wij Rusland nog pijn doen door te zeggen wij bevriezen zijn tegoeden in Europa. Maar nu sluist hij dat geld wel ergens anders heen. Dus hoe langer je wacht, hoe langer je zijn oorlogskas financiert. En hoe minder je in staat bent om er ook nog invloed op uit te oefenen”.

Een aantal landen in Europa komen in grote problemen als de Europese Unie besluit een olie- of gasembargo af te kondigen. Maar volgens De Lange zijn het juist landen die het meest van Rusland afhankelijk zijn, die vragen om hardere acties. 

“De meest indrukwekkende voor mij zijn landen als Letland. Die zijn zeer afhankelijk van Rusland voor de energievoorziening. En toch zeggen zij: Wij kennen als Balten Rusland. Het gaat bij ons pijn doen, maar neem alsjeblieft verdergaande maatregelen”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie