En dat is 1!

2 min. leestijd
BEIJING, CHINA – FEBRUARY 05: Gold medallist, Irene Schouten of Team Netherlands celebrates victory in the Women’s 3000m on day one of the Beijing 2022 Winter Olympic Games at National Speed Skating Oval on February 05, 2022 in Beijing, China. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Schaatsster Irene Schouten (29) heeft de eerste Nederlandse medaille op de Olympische Spelen van Beijing gewonnen. Goud, op de 3000 meter voor vrouwen die als eerste afstand werd gereden op het schaatstoernooi.

Nog even wachten

Schouten won in de eindstrijd van de Italiaanse Francesca Lollobrigida die aan de haal ging met zilver. Toch moest Schouten nog even wachten op haar medaille. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen heeft namelijk beslist om de huldiging op te splitsen in twee dagen. Zo ontvangen de kampioenen meteen na afloop van de sportwedstrijd een krans tijdens een podiumceremonie. De uitreiking van de medailles volgt pas een dag later.

Hoewel de spelen pas net van start zijn gegaan, belandt Nederland daardoor op plaats 4 in het medailleklassement – en daar zou Nederland ook eindigen over twee weken volgens een medailleprognose. Momenteel bestaat de helft van de top 10 van het medailleklassement uit Europese lidstaten. De verwachting is dat Europa 237 van de 327 medailles in de wacht zal slepen.

Vandaag wordt beslist wie er met de Olympische edelmetalen naar huis mag op de onderdelen freestyle skiën, het schansspringen, snowboarden bij de vrouwen en tot slot de 5000 meter schaatsen voor de mannen. Dan toch de laatste verrassing van Sven Kramer of wordt het Patrick Roest?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie