Eén Nederlander onder Poetins vrienden in het Europees Parlement

2 min. leestijd

De Nederlandse politicus Marcel de Graaff is een van een handvol leden van het Europees Parlement die zelfs na de Russische invasie van Oekraïne nog steeds openlijk de kant kiezen van Vladimir Poetin. Uit een analyse van de website Follow the Money blijkt De Graaff (ex-PVV en nu lid van Forum voor Democratie) met slechts 12 andere EP-leden te weigeren de illegale aanvalsoorlog te veroordelen.

De Graaff wilde niet reageren op vragen van FTM over zijn stemgedrag. In een video op de sociale media zegt de 59-jarige Rotterdammer: “De EU en de NAVO zijn opgerukt tot de grenzen van Rusland [..] Het voortbestaan van Rusland is in het geding”. 

Le Pen gooit roer om

De meeste andere extreemrechtse partijen in het Europees Parlement hebben hun handen van Poetin afgetrokken. Waar bijvoorbeeld de partij van Marine Le Pen (Le Rassemblement National) volgens het bericht van FTM tot maart van dit jaar tegen elke kritiek op Rusland stemde, is daar nu het roer om. 

Leden van die partij waren de afgelopen jaren graag geziene gasten in de kringen rond Poetin, maar nu veroordeelt RN en bloc de inval. Kennelijk op aanwijzing van Le Pen zelf, die in Frankrijk Emmanuel Macron uitdaagt in de aanstaande presidentsverkiezingen. Een verkiezingsposter waar zij op stond met Poetin heeft ze laten vernietigen.

Opvallend is dat de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland massaal afwezig was bij de stemming op 1 maart over de motie waarmee de Russische inval werd veroordeeld. Daarvoor sprak ook de AfD zich nooit uit tegen Rusland, nu was slechts een fractielid aanwezig en die stemde voor de veroordeling.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie