Een Europees begrotingsrondje langs de Nederlandse velden

De jaarverslagen van de meeste Europese instellingen zijn woensdag goedgekeurd. Alleen Frontex en het Europees Economisch en Sociaal Comité moeten in het najaar op herhaling.

4 min. leestijd
Business and finance concept

Het Europees Parlement keurde woensdag de jaarverslagen van alle Europese instellingen. In deze zogeheten ‘kwijtingsprocedure’ worden de uitgaven die voor 2020 begroot waren bekeken. Het gaat in totaal om 52 begrotingen, waarvan de meeste jaarverslagen zonder problemen zijn vastgesteld. Maar dat geldt niet voor allemaal: vanuit het Nederlandse kamp in het Europees Parlement zijn er een aantal onoverkomelijke bezwaren.

Frontex

In de eerste plaats de begroting van het Frontex, het grensagentschap van de Europese Unie. De stemming over de Frontex-begroting is uitgesteld tot het OLAF-rapport openbaar wordt. Dat is een onderzoek van de Europese Fraudedienst OLAF naar de zogenaamde pushbacks, het illegaal terugduwen van vluchtelingen buiten de EU-grenzen. Vanwege die pushbacks is de Frontex-voorman Leggeri vorige week opgestapt, maar dat is voor onder andere GroenLinks niet genoeg, vertelt een woordvoerder. “Het is een goed teken dat Leggeri is vertrokken, maar dat betekent nog niet dat hele cultuur daar veranderd is.”

Datzelfde geldt voor de PvdA. Europarlementariër Lara Wolters is om zelfde redenen ook kritisch op het grensagentschap: “Frontex lijkt het Europees Parlement weinig serieus te nemen, en dat is kwalijk. Ondanks herhaalde oproepen van het Europees Parlement blijft het agentschap maar treuzelen met het aanstellen van voldoende toezichthouders, die erop letten dat Frontex mensenrechten respecteert aan de Europese grenzen. Daarnaast moeten de resultaten van een onderzoek door Europees anti-fraude bureau OLAF nog steeds openbaar worden. Ondanks het opstappen van Frontex-directeur Leggeri keuren we de uitgaven van Frontex niet goed.”

Ook D66 is blij dat de stemming over de begroting van Frontex is uitgesteld. De partij vindt de verantwoording van de begroting van Frontex niet goed genoeg om er nu een oordeel over te vellen. 

Commissie, Raad en Rekenkamer

D66 heeft daarnaast ook de jaarverslagen van de Europese Raad en de Europese Rekenkamer afgekeurd. Beide met dezelfde reden als het afkeuren van de Frontex-jaarverslag: D66 wijst de verantwoording over 2020 niet af, maar vindt deze niet goed genoeg om er nu over te stemmen. Bij de Europese Rekenkamer was afgelopen jaar sprake van een aantal misstanden. Die onvrede heerst ook bij de PvdA. Desondanks besloot het Europees Parlement om de begroting wel goed te keuren, zij het nipt: 333 stemmen voor, 291 tegen en 8 onthoudingen.

GroenLinks keurt de begroting van de Europese Commissie af. GroenLinks vindt dat de Europese Commissie niet voldoende doet op het gebied van rechtsstaatbescherming. Een kerntaak vindt GroenLinks, waar de Europese Commissie onder andere in Polen niet in slaagt. De begroting van de Europese Commissie is ruim goedgekeurd door het Parlement, met 451 stemmen voor. 

Pensioenfonds

De VVD heeft een ander jaarverslag afgewezen: het vrijwillige pensioenfonds van het Europees Parlement voor Europarlementariërs. VVD’er Caroline Nagtegaal licht de keuze om tegen te stemmen toe: “Het fonds heeft al jaren een tekort en er zijn voorstellen om dit tekort te laten dekken door de begroting van het EP. Dus met belastinggeld van de burger. 

De VVD vindt dit geen goed plan en heeft hier daarom tegen gestemd. Het fonds moet binnen de eigen middelen een oplossing zoeken”.

Het voorstel is goedgekeurd, maar het Europees Parlement heeft woensdagmiddag wel ingestemd met een voorstel van Lara Wolters (PvdA) om het grote gat in het pensioenfonds te dichten. “De belastingbetaler mag niet opdraaien voor de grote tekorten in het fonds”, zegt ook Wolters. “Ik roep het bestuur van het Parlement daarom op een oplossing te zoeken die de belastingbetaler beschermt. Het korten van pensioenuitkeringen moet dan geen taboe zijn”.

Een jaarverslag dat het voorlopig niet haalde en is uitgesteld, is dat van het Europees Economisch en Sociaal Comité. Daar was in 2020 sprake van een intimidatiezaak, die tot op heden niet afgewikkeld is. Europese instellingen waarvan de goedkeuring van het jaarverslag is uitgesteld, moeten aanvullende informatie verstrekken zodat er in september en oktober opnieuw gestemd kan worden. Dan wordt er in het Europees Parlement een tweede ronde gehouden. Dat geldt dus ook voor het jaarverslag van Frontex. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie