Dit waren de BN-ers van afgelopen week

3 min. leestijd

Aan de hand van de best gelezen artikelen, blikken we terug op de afgelopen week: Welke Nederlanders stalen de show in Europa? Wat waren de favoriete artikelen van Brusselse Nieuwe lezers?

1. Jan Waltmans

Het best gelezen artikel van de week, was van de hand van correspondent Tijn Sadée, over de Nederlandse ambassadeur in Bosnië, Jan Waltmans. Zijn partner overleed op zijn vorige post in Libanon. Op zijn nieuwe onrustige werkplek vond hij de kracht om door te gaan. Veerkracht die Sadéé ook ziet bij de jongere generatie in Bosnië. Met nog een happy end ook is dit verhaal een absolute aanrader om terug te lezen mocht je daar nog niet aan toegekomen zijn.

2. Mendeltje van Keulen

De column van Mendeltje van Keulen over Brusselse wetgeving voor digitale platforms op 2: De Eerste en Tweede Kamer bespraken al in november de Nederlandse inzet van de lobby op dit onderwerp. Voor bedrijfslobbyisten van Facebook en Google is het spel niet over. Zij lopen het Europees Parlement nog plat om de hete hangijzers te naar hun inzicht te smeden. Hoe zit het met de democratische controle vanuit Nederland?

3. Catharina Rinzema

Onze verslaggever Laurens Boven pikte in de Brusselse wandelgangen dit verhaal op over de nieuwe Europarlementariër van de VVD Catharina Rinzema, die haar termijn in Brussel begint met een teleurstelling. Ze had graag de plek van haar voorganger Liesje Schreinemacher in het bestuur van de ‘intergroep’ voor LGBT-rechten overgenomen. Rinzema geeft haar fractiegenoot Sophie in ’t Veld (D66) er de schuld van dat niet zij, maar een Fransman op die plek verkozen werd.  

4. Nederlandse jongeren

Redacteur Tom Bouwmans kwam mede-jongeren op het spoor, die veel hebben gemist door de coronapandemie. Zijn artikel over DiscoverEU, werd graag gelezen. Animo is er ook voor treinen door Europa: in oktober hadden 38.000 Nederlandse jongeren zich aangemeld voor de gratis treinpas. 

5. Anja Hazekamp

Nog een artikel van Tom in de top-5, over de PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp. “Met pijn in m’n hart tegen gestemd”, stemde ze tegen aanbevelingen over diervriendelijker transport die volgen op een langlopend onderzoek op initiatief van de Partij voor de Dieren. Deze zijn dusdanig verwaterd door het Europees Parlement dat Hazekamp er niet langer achter kan staan.

Wie worden de BN-ers van komende week?
Premier Rutte en minister Hoekstra gaan naar Oekraïne. De ministers Yeşilgöz & Weerwind gaan naar Lille, voor een informele bijeenkomst met hun Europese collega’s Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. De directeur van Europol is in het Europees Parlement, evenals premier Rutte. Dus blijf ons volgen!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie