Dinsdag presenteert Europese Commissie klimaatdoelen 2040

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het gaat de week van 2040 worden; oftewel de Europese Commissie wil deze week de tussentijdse doelen voor dat jaar bekendmaken. Het formuleren van de doelstellingen was oorspronkelijk niet de bedoeling van de Europese Commissie. Maar de Groenen in het Europees Parlement (via woordvoerder Bas Eickhout) dwongen Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaatactie) om de toezegging te doen in ruil voor hun steun. 

De vraag is nu wat de doelen worden. Er is mondjesmaat een en ander uitgelekt. Het is de bedoeling dat de uitstoot van broeikasgassen met negentig procent afneemt, dat wisten we, maar het gaat om de invulling. Om te beginnen is het nog niet de bedoeling dat er onomkeerbare doelen worden vastgelegd.

Ook is duidelijk dat de landbouw wel moet bijdragen, maar minder dan aanvankelijk werd gedacht. Verder is er een grote rol voor het afvangen (en opslaan) van CO2. Er zitten volgens deskundigen veel aannames in de plannen, waarbij niet zeker is of die gerealiseerd kunnen worden.

Dinsdag moet een en ander, na afloop van een commissievergadering in Straatsburg, naar buiten komen. De Europese leiders moeten tijdens hun top in juni (dus na de verkiezingen) instemmen met de plannen, zo is nu de bedoeling.

Dit nieuws kon je deze ochtend al lezen in de Dagvangst

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie