Diederik Samsom verlaat Wopke Hoekstra

2 min. leestijd
Bron foto: EP Multimedia

Diederik Samsom laat Wopke Hoekstra in de steek. Volgens Samsom zit zijn taak er op. Hij heeft de laatste jaren de ene na de andere Europese groene wet geschreven. De Green Deal is grotendeels tot stand gekomen aan zijn keukentafel in het huis vlakbij de Brusselse Zavel. 

Dagen en nachten lang heeft hij zitten doorschrijven aan de vele wetten die vanaf 2019 tot stand zijn gekomen. Hij had daarbij één uitgangspunt: het moest onomkeerbaar zijn. “Het gaat moeilijk worden en pijn doen”, zei hij destijds al. 

Samsom bleef op z’n post toen Timmermans vertrok (om lijsttrekker te worden voor GroenLinks-PvdA) en Hoekstra kwam als Eurocommissaris. Hij slaagde erin om tijdens de recente VN-klimaattop uiteindelijk toch een akkoord te bereiken. Hoekstra, die deze week te gast was op de nieuwjaarsreceptie van VNO/NCW, noemde hem overigens niet en streek zelf alle eer op.

Maar, zo wordt gezegd, ze gaan niet met ruzie uit elkaar. 

Wie Samsom als rechterhand van Hoekstra gaat opvolgen, is nog niet bekend. De naam van Esther de Lange (CDA) wordt wel genoemd. De Lange werd eerder gepasseerd als opvolger van Timmermans en greep ook naast de topbaan bij de Europese Investeringsbank (EIB), dat werd de oud-ambassadeur (PV) Robert de Groot. 

Als het inderdaad De Lange wordt, is dat een belangrijke koerswijziging binnen de Europese Commissie. Niet alleen is de lastige en zeer groene Samsom dan weg, maar vervangen door een machtige EVP-politicus (Europese christendemocraten), die de afgelopen tijd vooral bezig is geweest om de scherpe randjes van de Green Deal af te slijpen.

Dit verhaal kon je deze ochtend al lezen in de Dagvangst, de nieuwsbrief van BN-hoofdredacteur van Bert van Slooten. Abonneer je hier

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie