Deze week in de nieuwsbrief Brussels Peil: Geen cent meer

Elke zondagochtend praat hoofdredacteur Bert van Slooten de lezers van onze nieuwsbrief Brussels Peil bij over de laatste geopolitieke ontwikkelingen in Europa. Met deze week: Europese Commissie zoekt geld. Een blije Timmermans over de natuurherstelwet en wat genetische modificatie daarmee te maken heeft. En krijgt Nederland twee zetels extra in het Europees Parlement?

2 min. leestijd

De Europese Commissie wil meer geld, maar Nederland en Duitsland staan op de rem. Extra geld kan alleen als er ook bezuinigd wordt. In de woorden van minister Kaag: “de uitgaven waar geld voor wordt gevraagd zijn verstandig, maar je moet ook een verstandig begrotingsbeleid voeren.”

Het liefst zou de Europese Commissie belasting heffen, maar dat is tegen het zere been van een groot aantal lidstaten. En dus is bedacht dat er wel belasting wordt geheven, maar dat mag absoluut niet zo genoemd worden. Zo wil Brussel graag een groter deel van de koek bij tal van heffingen die de lidstaten nu zelf uitvoeren. Het gaat over het emissiehandelssysteem (ETS), de koolstofgrensbelasting (CBAM) die bedrijven die exporteren naar de EU moeten betalen.

Maar er is ook een ander plan. Voorzitter Ursula von der Leyen wil geld van Russen die op de sanctielijst staan gebruiken voor Oekraïne. In ieder geval de rente. België doet dit al. Kijk hier naar een reportage.
Komende week zullen de regeringsleiders het tijdens hun Europese Top bespreken.

Defensie

Zoals altijd als het over geld gaat, worden de messen nu al geslepen. De Duitse minister van Financiën Lindner wil van geen wijken weten. Hij verwijst naar de moeizame gesprekken in eigen land over geld en heeft geen zin in nieuwe Europese onderhandelingen.

De discussie loopt min of meer parallel met nog twee andere intensieve gesprekken over geld; de uitgaven aan de NAVO en de vraag hoeveel schuld een land dat met de euro betaalt mag hebben. Italië heeft daar de knuppel in het hoenderhok gegooid. De Italiaanse minister van Defensie wil dat op een creatieve manier met de defensie-uitgaven wordt omgegaan. De NAVO-landen hebben in 2014 afgesproken om binnen tien jaar twee procent van de bbp (bruto binnenlands product) aan defensie te besteden. Daar is Italië voor, maar minister Crosetto wil dat geld dat hij daarvoor moet lenen niet meetelt bij de schuld van zijn land. “Anders lukt het niet”, zo liet hij weten.

Dit en meer scherpe geopolitieke analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon) en de redactie, hardnekkige geruchten en heel veel Europees nieuws in de opmaat naar de campagnes voor de Europese verkiezingen van 6 juni 2024, vind je in onze wekelijkse nieuwsbrief Brusselse Peil.
Wil je deze gratis elke zondagochtend ontvangen in je mailbox? Laat dan hier je emailadres achter!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie