De polder wil invloed op herstelplan

2 min. leestijd
assistance medicine service robot is putting a bandage on a arm of an male patient, at home in the bedroom

”Zo kan het niet langer!” stelt een coalitie van Nederlandse organisaties: onder meer provincies, gemeenten en werkgevers uitten in een open brief aan het kabinet hun onvrede over de manier waarop de eerste versie van het coronaherstelplan tot stand kwam.

Nederland treuzelde te lang met het opstellen van het herstelplan, aldus de briefschrijvers. We zijn het enige land dat nog geen plan indiende in Brussel. Sommige landen ontvingen zelfs al geld uit het fonds. Maandag presenteerde minister Hoekstra de eerste versie van zijn wensenpakket. Als Nederland 6 miljard euro uit het herstelfonds krijgt zouden we het verdelen als eerder beschreven.

Met die eerste stap is het probleem nog niet opgelost, vinden de Nederlandse belangenorganisaties. Zij hadden ook mee aan tafel moeten zitten bij het opstellen van de plannen. Dat zij daar niet zaten is vreemd, want Europa stelt samenwerking tussen lokale organisaties als voorwaarde om geld te kunnen ontvangen. De briefschrijvers roepen de regering op om zo snel mogelijk een bijeenkomst met hen te organiseren.

Medisch

Snel actie ondernemen is belangrijk als het om innovatie gaat, stelt bijvoorbeeld de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen. “Er is concurrentie van landen als Frankrijk en België, die aankondigingen meer te gaan investeren op medisch vlak.” Het geld uit het herstelfonds zou Nederland goed kunnen gebruiken om op medisch gebied een voorloper te blijven, stelt de vereniging.

“We kunnen niet zonder dit geld”, zeggen de schrijvers van de brief. “Er staan belangrijke issues op de agenda voor Nederland op het vlak van de verduurzaming van de economie. De 6 miljard die de EU beschikbaar stelt, heeft Nederland dus nodig om investeringen in de digitale en groene transitie te doen en zo aan onze gezamenlijke toekomst te bouwen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie