Nog een jaar door met de QR-codes?

2 min. leestijd
EU Digital COVID Certificate with the QR code on the screen of a mobile phone over a surgical mask and a passport. Immunity from Covid-19. Travel without restrictions.

Corona zal ook in 2022 het leven nog beheersen. Daarom wil de Europese Commissie nog niet af van het Digitale Corona Certificaat. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie komt vandaag met het voorstel om QR-codes die aantonen of iemand getest, genezen of gevaccineerd is nog een jaar te blijven gebruiken.

“Het is op dit moment niet mogelijk om te zeggen wat de impact is van een mogelijke nieuwe golf van besmettingen in de tweede helft van 2022 of van de opkomst van nieuwe coronavarianten”, schrijft de Europese Commissie als motivatie om de tijdelijke coronawet met een jaar te verlengen.

Reizen met 3G-regels

Door de noodmaatregelen te verlengen, moet het vrij reizen op basis van de 3G-regels mogelijk blijven. Deze maand is de Europese regel ingegaan dat een vaccinatie zijn geldigheid na 9 maanden verliest. Een booster is dus noodzakelijk voor het behouden van een ‘groene’ QR-code.

Het staat lidstaten vrij om in het binnenland de Europese coronaregels te volgen, of niet. Maar de Europese Commissie doet wel een dringend beroep op de lidstaten om te blijven werken met dezelfde Europese regels. 

De timing van die oproep uit Brussel is opvallend. Juist gisteren haalde een motie van het Kamerlid Pieter Omtzigt om de beperkte houdbaarheid van vaccinaties niet op te nemen in de Nederlandse coronaregels op een haar na geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Wet moet automatisch vervallen

Het Nederlandse Europees Parlementslid Sophie in ’t Veld heeft begrip voor het verlengen van de Europese noodwet. “Het is heel goed mogelijk dat we dit jaar de certificaten hard nodig zullen hebben om te voorkomen dat Europa weer op slot gaat”, stelt zij in een reactie.

Tegelijkertijd benadrukt de liberale politicus dat de wet volgend jaar automatisch moet vervallen, tenzij de pandemie dan nog steeds niet voorbij is: “Zodra dat niet meer het geval is, vervalt het bestaansrecht van de coronacertificaten”, aldus In ’t Veld. Indien al in de loop van dit jaar corona geen probleem meer blijkt te zijn, moet de Europese Commissie volgens haar de wet al eerder weer afschaffen.

Op Twitter komen ook andersluidende Nederlandse reacties binnen:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie