Catharina Rinzema (VVD): ‘Sta ook in Brussel stil bij vrouwenmoord’

Vrouwenmoord komt nog steeds voor. In Amsterdam werd stilgestaan bij de gemiddeld 43 vrouwen die in Nederland vaak door hun partner vermoord worden. Catharina Rinzema (VVD) wil dat ook Brussel aandacht schenkt aan vrouwenmoord in Europa.

2 min. leestijd
(Bron foto: Twitter Songul Mutluer)

Afgelopen zondag werden 43 paar rode hakkenschoenen op de dam in Amsterdam geplaatst. De demonstratie had als doel aandacht te vragen voor vrouwenmoord. Volgend jaar staan die 43 paar rode hakkenschoenen mogelijk in Brussel.

Vrouwenmoord

Catharina Rinzema, Europarlementariër voor de VVD, was er ook bij Amsterdam. Ze maakt zich zorgen om het soms dodelijke geweld waar vrouwen mee te maken krijgen. De afgelopen jaren zijn in Nederland 43 vrouwen vermoord. Meestal door hun eigen mannelijke (ex-)partner.

En dat is precies de reden waarom er 43 paar hakkenschoenen werden neergezet. De demonstratie is geïnspireerd door het kunstwerk van Turkse kunstenaar Vahit Tuna. Hij bevestigde 440 paar hakken aan de wand van een gebouw in Istanbul. In Turkije ligt het aantal vrouwendodingen een stuk hoger. Om precies te zijn gebeurde dat in 2018 440 keer.

Brussel

Rinzema wil dat er in de hele Europese Unie aandacht komt voor het geweld tegen vrouwen. Wat haar betreft, staan er volgend jaar in Brussel ook rode hakkenschoenen op de vloer. “Ik wil dat de Europese Unie met ontembare vastberadenheid elke schakel van onrecht doorbreekt en een wereld creëert waarin geen enkele vrouw meer voor haar leven hoeft te vrezen”, zegt ze. “Elk verloren leven is er één te veel.”

Istanbul-conventie

Ze vindt het onbegrijpelijk dat sommige Europese landen de Istanbul-conventie nog niet in hun wetgeving opgenomen hebben. Dat is een verdrag dat geweld tegen vrouwen probeert tegen te gaan. Nederland heeft het ondertekend en geratificeerd. Tsjechië en Bulgarije hebben het bijvoorbeeld alleen ondertekend, maar nog niet opgenomen in hun wetgeving. Turkije had het verdrag wel opgenomen in hun wetgeving, maar heeft zich later teruggetrokken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie