Sinterklaas krijgt strengere speelgoedregels van Brussel

Europarlementariërs behandelen een Commissievoorstel dat met strengere veiligheidsvereisten voor speelgoed komt.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Met pakjesavond om de hoek is Brussel druk bezig met nieuwe regels over veilig speelgoed. Europarlementariërs van de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming (IMCO) bespreken vandaag het voorstel.

“Als opa van twee jongens onder de tien jaar kan ik het niet meer aanzien dat via onlineplatforms onveilige en goedkope rommel wordt verkocht. Speelgoed dat niet voldoet aan Europese veiligheidsregels”, vertelt CDA-Europarlementariër Toine Manders. “Dat moet keihard worden aangepakt.”

Giftige stoffen

Deze zomer kwam de Europese Commissie met verplichtingen voor fabrikanten. Die regels moeten ervoor zorgen dat speelgoed veilig is en geen risico vormt voor de gezondheid van gebruikers. Gezondheid omvat ook de psychologische en mentale gezondheid, het welzijn en de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Wat is veilig? Speelgoed mag bijvoorbeeld niet brandbaar zijn, of bepaalde chemische eigenschappen hebben. Ook is de hygiëne belangrijk, en radioactiviteit. Op dit moment zijn stoffen die kankerverwekkend zijn of schadelijk voor de genen en/of voortplanting al verboden. Het voorstel breidt het verbod nu uit met andere stoffen. Dat zijn stoffen die invloed hebben op het hormoonsysteem, ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken of schadelijk zijn voor de organen.

Fabrikanten moeten zelf via een intern proces controleren of hun producten voldoen aan de Europese regels. Maar ook een derde partij moet dit nagaan. Met behulp van een digitaal paspoort moeten consumenten kunnen nagaan wat de gezondheidsrisico’s van bepaald speelgoed zijn. Met bijvoorbeeld een QR-code die op de verpakking van het product staat, kunnen consumenten dan de productinformatie van het digitale paspoort raadplegen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie