We krijgen steeds minder kinderen en worden steeds ouder. De verhouding van niet-werkenden ten opzichte van werkenden in de EU is nu 33 procent. Zonder ingrepen zou dit percentage in 2100 gestegen zijn tot 60 procent. De Europese leiders maken zich zorgen over de gevolgen van demografische problemen voor de economie. Ze vroegen de Europese Commissie daarom met een plan van aanpak te komen.
Woningtekort
De Commissie presenteert vandaag een pakket voor de lidstaten, met plannen en middelen om hun demografische problemen aan te pakken. Die problemen verschillen sterk van lidstaat tot lidstaat. In Nederland is volgens de Commissie het woningtekort en de bevolkingsdichtheid het grootste demografische probleem. In Kroatië is dat de braindrain.
“Demografische verandering wordt nu echt tastbaar. We moeten nu op Europees niveau ingrijpen”, zegt Eurocommissaris voor Demografie Dubravka Suica. “Anders wordt dit een obstakel voor de economische groei en de concurrentiekracht van de EU.”
Suggesties
Concreet presenteert de Commissie nu een lijst met allerlei suggesties voor lidstaten om hun demografische problemen op te lossen. Lidstaten kunnen Europese financiering krijgen voor hun plannen.
Denk daarbij aan het investeren in de kinderopvang om meer ouders aan het werk te krijgen. Maar ook aan de stimulering van levenslang leven. Zo kunnen mensen op latere leeftijd nog van beroep veranderen. Ook stelt de Commissie voor om via legale migratie arbeidstekorten op te vangen. Eurocommissaris Suica denkt dat we zonder deze arbeidsmigranten onze arbeidsmarkt niet gevuld zullen krijgen.
Harde Europese wetten moeten we voorlopig niet verwachten. De Commissie lijkt met het plan van aanpak vooral de Europese leiders plichtmatig een antwoord te willen geven. De Eurocommissaris vertelt dat nieuwe wetgeving in de eindsprint voor de Europese verkiezingen in juni ook erg ambitieus zou zijn.