Brussel kleurt het witte doek in Rotterdam

2 min. leestijd

Op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn ook dit jaar weer verschillende films te zien die met Europese steun zijn gemaakt. Dit gaat om producties die bijstand kregen van Media, het onderdeel van het Europese cultuurfonds dat de Europese film- en audiovisuele industrie stimuleert. Opvallend: er is ook een Nederlandse inzending met Europese steun te zien in Rotterdam.

Corona-productie

Het filmfestival, dat deze week van start is gegaan, toont tot en met 6 februari verschillende films zoals La Ruche van de Belg Christophe Hermans en Hold me Tight van Fransman Mathieu Amalric. Toch springt vooral de Nederlandse film Met mes in het oog. 

De film van Sam de Jong was namelijk een van de eerste Nederlandse speelfilms die tijdens de corona-crisis werd gefilmd en werd daarmee het voorbeeld van het ‘nieuwe normaal’ op de set. Hoe dat precies ging? Gerhard Busch zocht het voor VPRO-cinema uit

Europees duwtje in de rug

Steun was er in ieder geval vanuit Brussel waar Creative Europe, een zevenjarig ondersteuningsprogramma op initiatief van de Europese Commissie, verschillende takken uit de culturele sector voorziet van financiële steun, trainingen en netwerkmogelijkheden. Het subprogramma MEDIA dat geldig is van 2021 tot 2027 focust op de Europese audiovisuele industrie. 

Daarbij wordt vooral gekeken naar de ontwikkeling van Europese werken in (én buiten) Europa. Bijvoorbeeld door te helpen bij de distributie en promotie van Europese producties of door het organiseren van filmfestivals en netwerkevents. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie