Brussel gaat nog even door met QR-code

Het Europees Parlement buigt zich over de QR-code. Blijven we nog een jaar scannen in Europa of sneuvelt het digitale coronacertificaat na 12 maanden?

2 min. leestijd
EU Digital COVID Certificate with the QR code on the screen of a mobile phone over a surgical mask and a passport. Immunity from Covid-19. Travel without restrictions.

Een paar weken geleden besliste de Europese Raad, die bestaat uit de staatshoofden en regeringsleiders van alle 27 lidstaten, dat het gebruik van de QR-code (ook wel het Digitale Corona Certificaat) verlengd wordt tot juni 2023. Deze verlenging op Europees niveau moet voorkomen dat lidstaten op eigen houtje plannen maken en er voor reizigers een lappendeken aan coronamaatregelen ontstaat. Maar, voor het zover is, moet de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse zaken (LIBE) van het Europese Parlement hier nog het hoofd over buigen. Scannen tot volgende zomer of weg ermee?

Een jaar oud

De Europese Commissie kwam 12 maanden geleden met de Corona-QR-code voor een veilig verloop van het vrije verkeer van personen in Europa tijdens de pandemie. Hoewel de geldigheid van die code afloopt op 30 juni 2022, wil de Commissie nog een jaar doorgaan met de QR-code. Waarom is dat nodig, zeker nu de besmettingscijfers veel lager zijn dan vorig jaar? De Commissie stelt dat ze nog altijd heel onzeker is over de manier waarop de pandemie zal evolueren tussen nu en het einde van het jaar.

Dat lijkt wat vergezocht, maar ook minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is waakzaam. Na afloop van de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken stelde Kuipers: “Op dit moment dalen de besmettingen in Nederland, maar ‘over all’ is het aantal besmettingen nog erg hoog. We hopen dat we voor de zomer een verdere daling zien in heel Europa. Maar we moeten ernstig rekening houden met het feit dat meteen na de zomer de cijfers weer omhoog kunnen gaan. In september zagen we immers al twee jaar na elkaar een stijging.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie