Recensie | Hoe drie Helmonders in de Brusselse politieke molen belandden

Net voor de verkiezingen is hét moment aangebroken om je te verdiepen in de de Europese politiek. Mathijs Schiffers, Europacorrespondent bij Het Financieele Dagblad, kan je hierbij helpen. In zijn boek Brexit, Brabant, Brussel duikt hij de politieke molen in.

2 min. leestijd

Een CDA’er, PvdA’er en een journalist uit Helmond komen elkaar tegen in het Europees Parlement. Het klinkt als het begin van een goede grap waar hartelijk om gelachen wordt. In plaats daarvan is het de basis van het boek Brexit, Brussel, Brabant van Mathijs Schiffers, EU-correspondent van Het Financieele Dagblad. Een verhaal over twee straatvechters en een journalist die in Brussel belanden. De carrière van de ene zit er bijna op, de andere is net begonnen en de journalist zit er midden in.

Het boek vertelt het verhaal van Schiffers zelf. Hoe hij van Londen, na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, naar Brussel verhuisde. Maar ook het verhaal van CDA-Europarlementariër Toine Manders en PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim. Alle drie hebben ze iets gemeen: hun geboorteplaats, maar ook een voorliefde voor de politiek in Brussel.

De vechtersbazen

Schiffers beschrijft hoe Manders na een ernstig ongeluk in het ziekenhuis belandt en daar voor het eerst na begint te denken over een carrière in de politiek. Het levert Schiffers behoorlijk wat alinea’s op. Manders was immers kunstenaar en ondernemer voor hij de politiek in ging. Eerst zet Manders de VVD-afdeling in Asten op. Daarna zit hij namens de partij in de gemeenteraad. Het is het begin van een lange weg die uiteindelijk leidt tot een CDA-zetel in Brussel. Tussendoor was Manders ook nog even 50PLUS-politicus.

Chahim was er vroeg bij, schrijft Schiffers. In 2006 werd Chahim het jongste gemeenteraadslid van Helmond. Na de verkiezingen lijkt Chahim een zetel te hebben gewonnen, maar er vindt een hertelling plaats. Daardoor belandt Chahim op de zesde plaats (de PvdA won maar zes zetels), samen met Mirjam van der Pijl. Hij moet kiezen: maakt hij plaats voor een vrouw in een anders complete mannelijke fractie, of blijft hij? De keuze was snel gemaakt. Chahim maakt plaats. Een aantal jaar later eindigt hij in het Europees Parlement en is Van der Pijl één van zijn assistenten.

Brexit, Brussel Brabant

In Brexit, Brussel, Brabant duikt Schiffers de politieke molen in waar zowel hij, als Manders en Chahim in belandden. Een gevatte kijk op hoe het werkt in Brussel met als hoofdpersonen twee Nederlandse politici met een unieke werkwijze en visie. Een boek dat lekker wegleest, de diepte induikt én de humor behoudt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie