Boosteren in het buitenland

3 min. leestijd
Rotterdam, 22 maart 2018. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . FOTO MARTIJN BEEKMAN / MINISTERIE VAN VWS

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaat mensen niet tegenhouden die in het buitenland een boostervaccin tegen het coronavirus halen. Tijdens de coronapersconferentie zei hij over Nederlanders die niet willen wachten op de Nederlandse boostercampagne en afreizen naar Duitsland, België of Frankrijk: “Dat mag’”

Nederland loopt met de boostercampagne nog steeds ver achter op andere landen in Europa. Op veel plekken is het al weken mogelijk om zonder afspraak naar een vaccinatiecentrum te gaan. In ons land is de bevolking nog steeds ingedeeld in leeftijdsgroepen en moet je wachten op een oproep van de GGD.

De Jonge trekt zich het wel aan dat mensen het nodig vinden de grens over te gaan voor een prik: “Ik vind het mijn taak om het in Nederland zo snel mogelijk te regelen. En dat doen we”.

Need to have

De Jonge noemde het boostervaccin vanwege de snelle opkomst van de Omikron-variant een “need to have”. Zonder de booster zijn ook volledig gevaccineerden niet goed genoeg beschermd. Het kabinet versnelt daarom de Nederlandse boostercampagne. 

Toch zal het nog tot in de tweede helft van januari duren voordat iedereen die dat wil een booster zal hebben gekregen. Voor Kerst zullen, zo zei De Jonge, alleen mensen ouder dan 45 jaar een oproep ontvangen voor een derde prik. Dat geldt ook voor alle mensen die vanwege een medische indicatie in aanmerking komen voor de reguliere griepprik.

“Ik meen dat wij de burgers juist op een hele snelle manier de booster bieden”, zei De Jonge. “We doen het heel rap en ondertussen proberen we de Omikron-golf te vertragen”.

Nu geen verbod op wintersport

Ondanks de snelle opmars van de Omikron-mutatie in veel Europese landen, geeft het kabinet op dit moment geen negatief reisadvies af voor de kerstvakantie en wintersport. Maar De Jonge sluit niet uit dat het op een later moment zo ver komt.

“Het Outbreak Management Team komt vrijdag weer bijeen om te adviseren over nieuwe maatregelen die ons mogelijk te doen staan. Natuurlijk zitten reismaatregelen in het totale arsenaal aan mogelijke maatregelen,” zei De Jonge.

Reizen op basis van de 3G-regels en de Europese QR-code blijft voor nu dus mogelijk. Besluiten over eventuele beperkingen aan het reizen binnen de Europese Unie wil het Nederlandse kabinet alleen samen met de rest van de Europese Unie nemen. De Jonge: “Ik vind het belangrijk om in heel Europa gezamenlijk op te trekken. Het is onmogelijk om alleen als Nederland met reismaatregelen het virus buiten de deur te houden”.