De Jonge tegen elk Europees land zijn eigen coronaregels

3 min. leestijd

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil dat alle lidstaten van de Europese Unie zich houden aan dezelfde coronaregels. ‘Samen uit samen thuis’, is zijn boodschap na een vergadering met zijn Europese collega’s: “We hebben in de crisis enorm herontdekt dat je elkaar nodig hebt in Europa”.

Minister De Jonge in gesprek met zijn Duitse collega Spahn in het gebouw van de Europese Raad in Brussel vandaag

De Europese ministers van Volksgezondheid waren naar Brussel geroepen omdat het ene na het andere land eigen varianten van het coronabeleid bedenkt. Zo voerde Oostenrijk als eerste een 2G beleid in en is een booster al in januari vereist om naar hotels of de skipiste te gaan. In Frankrijk geldt de verplichting voor de boosterprik daarentegen alleen voor 60-plussers. Portugal eist momenteel ook van reizigers uit het Schengen-gebied een PCR-test.

De Jonge keurt al deze nationale interpretaties van de het gebruik van de QR-code af. “Reizen moet mogelijk blijven”, is zijn devies. Hij steunt het voorstel van de Europese Commissie dat de QR-code vanaf 1 februari volgend jaar tot maximaal 9 maanden na de datum van de tweede prik geldig is. 

Vrij reizen betekent ook vrij op vakantie kunnen

Weliswaar gaat de Europese Unie enkel over het vrij reizen tussen landen en mogen nationale regeringen zelf bepalen wat er in een land aan regels geldt, toch stelt De Jonge dat Europeanen ‘vrij’ zaken moeten kunnen doen over de grens en ‘vrij’ op vakantie moeten kunnen gaan.

Uiteindelijk kan De Jonge als Nederlandse minister andere landen niet zijn wil opleggen: “Je bent ervan afhankelijk of landen zich aan de Europese afspraken houden, maar ik spreek ze erop aan”. Hij hoopt dat Oostenrijk het besluit om al in januari een booster te verplichten zal heroverwegen: “Ik denk dat ze daar nu over aan het nadenken zijn”.

Europa moet zelfvoorzienend worden

Nederland steunt het oprichten van een Europese organisatie om het continent beter op een volgende pandemie voor te bereiden. De Commissie heeft die opgericht onder de naam HERA, Healh Emergency preparedness and Response Authority. De taak van de nieuwe autoriteit is bijvoorbeeld het gezamenlijk aanleggen van voorraden met beschermingsmiddelen en medicijnen.

Een goede zaak volgens de Jonge. Maar hij wil dat de lidstaten de uiteindelijke zeggenschap krijgen over wat onder welke voorwaarden wordt ingekocht: “Wij willen meer garanties”, zei de minister. Hij hoopt dat met HERA Europa minder afhankelijk wordt van China en geopolitiek een sterkere positie krijgt.