BN-ers van afgelopen week

3 min. leestijd
Street Sign, Parlement Square, Bordeaux; France

Wat vonden onze lezers het meest interessante Nederlandse nieuws over Europa de afgelopen week? Welke Nederlanders belandden in de Europese spotlights? Welke Brusselse Nieuwe artikelen sprongen eruit? We zetten elke week de 5 best gelezen artikelen voor je op een rijtje: de BN-ers van de week.

1. Tweede Kamer

Kent u die mop van de Tweede Kamer die wegens geen voorzitter bij de commissie Europese Zaken niet naar Parijs zou gaan? Na het artikel van onze verslaggever Laurens Boven gaan ze toch! Kamerlid Roelien Kamminga (VVD) vertegenwoordigt het Nederlandse parlement bij de bijeenkomst van Europese parlementen, de COSAC, om de aftrap van het Franse voorzitterschap mee te maken.

2. Bart Groothuis

Het tweede best gelezen artikel was het interview met Europarlementariër Bart Groothuis (VVD). De VVD-er kreeg één van de drie extra Nederlandse zetels in het Europees Parlement na het uittreden van het Verenigd Koninkrijk. Groothuis komt uit de nationale veiligheidshoek en was zeven jaar hoofd cybersecurity bij het ministerie van Defensie. Zijn koffers naar Brussel zaten vol met parate kennis uit de praktijk, waarmee hij de Europese Unie op digitaal gebied veiliger wil maken. 

3. Anna Sándor

Wie wil weten hoe eeuwige jeugd eruit ziet moet naar theatercafé Spinoza Ház in Boedapest. Daar deelt de Hongaars-Nederlandse Anna Sándor de lakens uit. 77 jaar oud, gestoken in lichtblauwe jeans en getooid met wilde grijs-blonde lokken die meisjesachtig haar ogen deels bedekken. Handen in de zij. Twinkeling in de ogen. En…een enorme spraakwaterval, merkte columnist Tijn Sadée.

4. Catharina Rinzema

Nu Liesje Schreinemacher (VVD) minister is geworden, neemt Catharina Rinzema het stokje in het Europees Parlement over. Met de slogan: Zwanger en kandidaat, voerde ze in 2019 campagne. Ze haalde er ruim 15 duizend voorkeursstemmen mee. Net niet voldoende om rechtstreeks gekozen te worden. Lees alles over de nieuwe VVD-Europarlementariër hier.

5. Michiel Hoogeveen

Zevenhonderd miljoen euro is er de afgelopen jaren naar de Balkan gegaan voor het verbeteren van de rechtsstaat. Maar, zo is de conclusie van de Europese Rekenkamer; het heeft niet veel geholpen. Zinloos om hier geld tegenaan te blijven gooien, aldus Michiel Hoogeveen (JA21).

Wie worden de BN-ers van komende week?

Welke Nederlanders staan komende week in de Europese spotlights?
* Twee Nederlandse ministers debuteren in Brussel: Staghouwer en Kaag, verslaggever Laurens Boven is ter plaatse.
* Het Europees Parlement vergadert in Straatsburg: onze hoofdredacteur Bert van Slooten en redacteur Tom Bouwmans doen ter plaatse verslag.
* Later deze week in Den Haag kijkt verslaggever Laurens Boven mee naar de Europese kanten aan het debat over de regeringsverklaring.
Dus blijf ons volgen!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie