Tweede Kamer toch bij start Frans voorzitterschap

2 min. leestijd
Street Sign, Parlement Square, Bordeaux; France

De Tweede Kamer gaat toch naar Parijs voor een bijeenkomst van de nationale parlementen in de Europese Unie. Na berichtgeving van Brusselse Nieuwe dat Nederland niet vertegenwoordigd zou zijn, werd bekend dat VVD-Kamerlid Roelien Kamminga alsnog namens de Tweede Kamer zal deelnemen.

Opmerkelijk is dat de Tweede Kamer vorige week de deelname annuleerde, omdat geen enkel Kamerlid beschikbaar was om het parlement te vertegenwoordigen. Nu zegt Kamminga: “Het is altijd de bedoeling geweest dat ik zou gaan. Ik ben getest en dus ik kan naar Parijs”.

Ze zegt dat indien deze week het debat over de regeringsverklaring van Rutte-4 zou zijn geweest, ze digitaal aan de Franse vergadering had deel willen nemen. Nu het nieuwe kabinet zich pas volgende week in de Kamer presenteert, kan Kamminga in persoon naar Parijs. 

Rechtsstaat

Het is volgens haar belangrijk dat Nederland vertegenwoordigd is bij het begin van het Franse voorzitterschap. Op de agenda staat de oprichting van een speciale werkgroep die zich gaat buigen over de staat van de rechtsstaat in de Europese Unie. Kamminga steunt dat voorstel: “Ik ben in de Tweede Kamer ‘rapporteur rechtsstaat’. Het onderwerp gaat me aan het hart. We maken ons zorgen over de ontwikkelingen in een aantal Europese lidstaten”.

Het doel van de nieuwe werkgroep is om tussen de nationale parlementen ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. “We moeten vanuit de parlementen met elkaar delen wat er in de lidstaten gebeurt. Een aantal landen zal zeggen dat er geen probleem is, maar het gaat om het borgen van de waarden die we in de Europese Unie delen”, aldus Kamminga.

“Het Europees Parlement spreekt erover, de Europese Raad en de Commissie doen dat ook. Net als de nationale parlementen met hun eigen regering. Daarom is het relevant dat de parlementen van de lidstaten ook onderling hun ervaringen delen”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie