BBB-lijsttrekker Sander Smit veranderde ‘van een onzeker ventje naar jonge, frisse vent’

Sander Smit leidt de lijst van BBB in de Europese verkiezingen. Een bekend gezicht in het Europees Parlement. Smit werkte jaren voor het CDA en daar kennen ze hem nog goed.

2 min. leestijd
(Bron foto: Sander Smit)

Wie is Sander Smit? De man die BBB in Europa gaat leiden. In Brussel kennen ze hem. Hij werkte meer dan acht jaar in het Europees Parlement voor CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Zijn specialiteit: landbouw, milieu, klimaat en visserij.  Oud-Europarlementariër Wim van de Camp is onder de indruk van de transformatie die Smit onderging. 

Belangrijke rol

Smit had een belangrijke rol in het team van Schreijer-Pierik. Elke politicus heeft een eigen team van medewerkers. In de loop van de tijd werd zijn rol steeds belangrijker. “Annie was namelijk vaak afwezig door ziekte”, vertelt Van de Camp.

Hij hield niet alleen de agenda bij, maar sprak ook met iedereen die wat van de politicus wilde, lobbyorganisaties, burgers, boeren en ambtenaren van de Europese Commissie. Wel, altijd in nauw contact met Schreijer-Pierik. En zelfs als het Europees Parlement weer moest verhuizen om te stemmen was Smit bereid haar persoonlijk in de auto van Brussel of Overijssel, waar ze woonde, naar Straatsburg te rijden. 

Inhoudelijk sterk

Van de Camp herinnert zich Smit als iemand die inhoudelijk sterk is. “Hij heeft zeker een aantal wensen van Annie naar beleid kunnen vertalen. Vooral op het gebied van landbouw en visserij.” Smit speelde, naast Schreijer-Pierik, een hoofdrol tijdens het debat over de pulsvisserij. Franse vissers en de milieubeweging protesteerden tegen de Nederlandse manier om vis te vangen.

Volgens Smit en Schreijer-Pierik een protest dat vooral bedoeld was om de eigen vissers, met hun kleine bootjes, te beschermen. “Smit bedacht het ene na het andere plan om toch de pulsvisserij te behouden. Hij heeft er hard aan getrokken.”

Heel gemotiveerd

Na zijn vertrek bij het CDA is Smit veranderd, zeggen waarnemers. “Toen hij binnenkwam, was hij best wel onzeker”, meent Wim van de Camp. “Maar nu zie je een jonge, frisse vent die supergemotiveerd is. Hij heeft een enorme transformatie ondergaan.” Volgens de voormalig fractievoorzitter van het CDA, mag de BBB best trots zijn met Smit als lijsttrekker en kan hij concurreren met het CDA.

Ze hebben een goede binnengehaald. Of dat ook zetels oplevert, is nu lastig te voorspellen. De kiezer beslist pas in de laatste weken welke partij het wordt in het stemhokje. “Ze kunnen twee tot drie zetels van het CDA afsnoepen, maar alles hangt af van de formatie en hoe een nieuwe regering het doet.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie