Bart Groothuis: “We moeten oostelijke grens militair versterken”

3 min. leestijd
EP Plenary session – The Pegasus spyware scandal

Met bijdragen van Bert van Slooten en Tom Bouwmans

Rusland valt Oekraïne vanuit alle windrichtingen aan. Er zijn explosies in verschillende luchthavens en grote steden in het hele land. Het Oekraïense leger verdedigt het land met hand en tand, maar dat lijkt tevergeefs. Zo zou de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl inmiddels in Russische handen zijn en is het een kwestie van tijd voor de hoofdstad wordt binnengedrongen. De Oekraïense president Zelensky, die heeft aangegeven in het land te blijven, liet eerder weten: “Wie gaat Oekraïne helpen in de strijd tegen de Russen? Ik zie niemand. We staan er alleen voor.”

Landhonger van Poetin

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) bezocht deze week de Baltische staten en zegt: ”We moeten niet alleen onze Oostflank versterken, maar ook overwicht op Poetin gaan krijgen. Extra militaire versterkingen voor de oostelijke grens van de EU en NAVO. Precies dat materieel dat hij er niet wil hebben staan. Pas dan kunnen we praten. Nu is het zaak de Oekraïense verdediging zo goed mogelijk te helpen zichzelf te verdedigen, ook met wapens.”

Volgens Groothuis gaat het Poetin niet zozeer om de NAVO of veiligheidsgaranties, maar heeft Poetin ”landhonger”. ”Hij is uit op de restauratie van het Russische rijk (van voor oktober 1917). Het gaat hem om extra land. Oekraïne werd door Poetin niet erkend als land of als natie of als natiestaat, enkel als een historisch onderdeel van het Russische rijk.”

NAVO aan de zijlijn

Minister Ollongren van Defensie zei eerder in een persconferentie na de spoedzitting van de ministerraad: ”Er is op dit moment geen aanwijzing voor militaire actie uit onze kant, de NAVO is een defensief bondgenootschap.” Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg bevestigde gisteren dat de NAVO niet van plan is militairen naar Oekraïne te sturen. Wel versterkt hij de Oost-Europese NAVO-landen door het aantal militairen daar te verhogen. Woensdag zei ook de Amerikaanse president Biden dat de Verenigde Staten militairen die al in Europa aanwezig zijn naar de Baltische staten stuurt om NAVO-leden te beschermen. Oekraïne is geen NAVO-lid en kan dus niet rekenen op collectieve verdediging via Artikel 5 van de NAVO.

”Barbaarse aanval”

Internationaal wordt Poetin’s inval sterk veroordeeld. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemt de Russische aanval ”barbaars”. De Engelse premier Boris Johnson heeft het over een “daad van moedwillige en roekeloze agressie”. Minister-President Rutte zei dat de schuld van de oorlog bij één man ligt: Poetin.

Niet iedereen geeft de schuld van de escalatie helemaal aan Rusland. Europarlementariër De Graaff (FVD) zegt dat de NAVO Poetin gerust had moeten stellen:

Esther de Lange (CDA) dringt aan op een SWIFT-verbanning voor Rusland, het land uit dit internationale betalingssysteem weren is volgens economen de ‘atoombom’ onder de economische sancties:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie