Van der Burg wil aanscherping vrij reizen afgewezen asielzoekers

Hoe kan het dat iemand die in vier landen asiel heeft aangevraagd en telkens werd afgewezen toch onder de radar kan blijven om vervolgens een aanslag te plegen? De Europese Justitieministers hebben grote zorgen, want het gevaar is groot dat met het aanhoudende conflict tussen Hamas en Israël meer aanslagen zullen volgen.

2 min. leestijd
famous border town

Dat er maatregelen genomen moeten worden om de Schengenzone in stand te houden, daar zijn de ministers het wel over eens. Maar de accenten verschillen over hoe dat moet gebeuren. Zo wil de Belgische staatssecretaris De Moor afgewezen asielzoekers meteen uitzetten.

De toon vanuit Brussel is na de aanslag van deze week op de Zweedse voetbalsupporters veel harder. “Landen die niet meewerken moeten worden gedwongen.”

De Nederlandse staatssecretaris Van der Burg heeft het over een totaalpakket. Het gaat volgens hem om het voorkomen dat mensen naar Europa gaan en ook om nieuwe regels voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Deals met landen als Tunesië maar ook Egypte zijn daarbij volgens de VVD-bewindsman van essentieel belang.

Europees Parlement moet haast maken

Op dit moment verschillen de regels en hebben de lidstaten een redelijke mate van vrijheid om zelf te bepalen wat ze met uitgeprocedeerde asielzoekers doen. Ze hebben in ieder geval een maand de tijd om vrijwillig het land te verlaten.

Omdat veel afgewezen asielzoekers die maand gebruiken om naar een ander land te gaan en daar asiel aan te vragen, wil de Europese Commissie van die vrijwillige maand af. Er ligt een voorstel, maar dat stuit op problemen bij het Europees Parlement. Vooral de verplichte opsluiting vormt een probleem. De Europese Commissie en de ministers hebben nu het Europees Parlement opgeroepen om haast te maken met het bepalen van een standpunt, zodat de maatregel snel kan ingaan. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie