Aan de haak: Wie zat er in die ‘praatgroep’ in Maastricht, en waarom?

3 min. leestijd

Lezersvraag: Deze week was in het NOS-journaal sprake van een burgerpanel m.b.t. de EU. Ik ben in de gelegenheid het nieuws redelijk goed te volgen maar had nog niet gehoord dat er een dergelijke bijeenkomst gehouden zou worden. Dus ook niet dat er vraag was naar deelnemers voor een dergelijke “praatgroep”. Kun je voor deelname solliciteren? Er werd ook niet duidelijk gemaakt aan welke eisen de deelnemers moesten voldoen. Het is best wel handig als je als kijker/lezer/luisteraar weet welke expertises deze deelnemers (menen te) hebben. Kunt u daar meer over zeggen/schrijven? Of is er een website waar dit soort info te vinden is? Ik ben benieuw naar uw reactie en info. Alvast dank daarvoor. M.v.g. H. Zweistra

Het Europese burgerpanel in Maastricht werd van 11 tot 13 februari gehouden, waarin Europese burgers hun visie op de toekomst van Europa konden delen met politici en beleidsmakers.

“Kun je voor deelname solliciteren?”

Nee. de deelnemers zijn, volgens de organisatie, volledig willekeurig geselecteerd. Het gaat om 200 leden per panel die tezamen de samenleving in Europa moeten weerspiegelen. Wie gaat daar dan over? Uit gesprekken met verschillende Nederlandse panelleden bleek dat er vooral uitnodigingen werden verstuurd door onderzoeks- en recruitmentbureau ’s. Ymare van Halen, panellid en ambassadeur van het evenement, laat weten dat dit vaak platforms zijn waar mensen al waren ingeschreven, bijvoorbeeld voor het vinden van een baan.

“Aan welke eisen moeten de deelnemers voldoen?”

Er lijkt maar 1 vereiste en dat is de beschikbaarheid. Elke deelnemer moet drie weekenden vrijhouden om mee te doen aan het burgerpanel. Verder zijn er geen eisen, stelt de ambassadeur. Dat het instapniveau erg laag ligt, heeft ook voor wat frustraties gezorgd. Zo gaven verschillende panelleden aan dat meer begeleiding welkom was geweest. Overigens werd het debatteren wel begeleid door externe moderators. In de laatste bijeenkomst werden daar ook nog experts/fact-checkers, die via een telefoonverbinding bereikbaar waren, aan toegevoegd.  

“Welke expertise kunnen de deelnemers zelf op tafel leggen?”

Dat varieert volgens Van Halen. Zo zijn er binnen de werkgroep migratie mensen aanwezig die ook op professioneel niveau bezig zijn met die thematiek. Enkele Nederlandse panelleden lieten weten niet op de hoogte te zijn of groepsleden specifieke achtergrondkennis of ervaring hebben opgedaan over de te bespreken materie.

Je mening delen over Europa kan overigens nog altijd via deze link. Eerder deze week riep de Tweede Kamer Nederlanders op om deel te nemen aan de volgende ronde van de burgerconsultatie. Via Kijk op Europa hebben inmiddels al duizenden Nederlanders hun opinie gegeven over de toekomst van de Europese Unie. Die informatie wordt gebundeld en tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa besproken.

Brusselse Nieuwe zoekt naar het antwoord op jouw vraag in ‘Aan de haak’. In dit nieuwe katern behandelen we iedere week een lezersvraag, groot of klein. Wat is de persoonlijke agenda van dat ene Nederlandse Europarlementslid? Hoe werkt die instelling of parlementscommissie nu weer en wat kost het? Dus twijfel niet en stuur ons je vraag!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie