Live vanuit conferentiecentrum MECC in Maastricht: Wat gebeurt er op de burgerconferentie over de toekomst van Europa in Maastricht? Vurige discussie of snelle consensus? Welke panelleden komen uit Nederland en wat vinden zij belangrijk voor het Europa van morgen?
Tax maakt er werk van
15:45 – Maastricht
Europarlementariër Vera Tax (PvdA) is er dit weekend ook bij in Maastricht en niet zonder reden: “Burgers zijn inderdaad door het Europees Parlement vertegenwoordigd in Brussel, maar dit is voor het eerst in de geschiedenis van de EU dat mensen rechtstreeks nieuwe ideeën en voorstellen in kunnen dienen en met politici kunnen spreken. We kunnen die frisse blik goed gebruiken.”
“Daarnaast is de Conferentie een mooie kans om Europeanen uit alle lidstaten een kijkje in de keuken van de Europese Unie te geven. Bovendien heeft het Europees Parlement geen recht van initiatief en mag het dus niet zelf nieuw beleid of wet voorstellen.”
En als er nieuwe plannen op tafel komen door het burgerpanel? “Ik ga zeker aan de slag met de aanbevelingen. We kunnen niet aan Europeanen vragen om hun ideeën te delen en deze vervolgens aan de kant schuiven.”
Zo is Tax lid van de werkgroep Klimaat waar momenteel aanbevelingen uit eerdere Conferenties worden geanalyseerd. “Een deel van de voorstellen komt overeen met de plannen in de Green Deal en het Fit for 55 pakket, zoals het aanleggen van fietspaden. Dat laat zien dat we in Brussel op de goede weg zitten en kan gezien worden als een aanmoediging. In sommige gevallen kunnen we bestaand beleid aanscherpen of echt nieuwe voorstellen ontwikkelen.”
Nieuwe Nederlander is zoek
15:10 – Maastricht
Jos (58) uit Krimpen aan den IJssel bemerkt dan weer dat de ‘nieuwe’ Nederlander en Europeaan ontbreken in het Europese burgerpanel. “Buiten een grote groep jongeren zie ik van mij leeftijd dan ook nog vooral hoger opgeleiden. We missen hier wat groepen”. Toch is Jos erg te spreken over het initiatief: “Het zit fantastisch in elkaar, zelfs bij de online meeting ging het goed – daar had met mijn gebrekkige computerkennis toch wel schrik voor”, lacht hij aan de telefoon. “Het is een eerste keer en dan loopt niet alles op rolletjes, maar wat je wel ziet is dat de Europese burger meer wordt betrokken.”. En maar goed ook want volgens Jos is Europese verdeeldheid de grootste uitdaging in de nabije toekomst. “We moeten iedereen erbij betrekken”.
Waar zijn de Eurosceptici?
14:40 – Maastricht
Jesse (24) uit Rotterdam heeft dezelfde bedenkingen als Michiel Hoogeveen (JA21). Als Nederlands lid van het burgerpanel viel het hem op dat er enorm veel gelijkgezindheid is. “Iedereen is het wel eens met elkaar”. Hoe dat zou komen? Jesse vermoedt dat het komt door een selectieve opkomst: “Ik kan me voorstellen dat hier vooral mensen zitten die geloven in Europa, die er graag over praten. Sceptici zullen de uitnodiging eerder afslaan. Dat had Jesse overigens ook bijna (onbewust) gedaan: “Ik dacht dat het een fishing-mail was haha!”. Een goede selectiemethode zou volgens Jesse een verbeterpunt zijn voor een volgende editie.
En hoe het dan bevallen is? “Erg goed, ik heb het gevoel dat er naar ons wordt geluisterd. Dit is de eerste keer, dus het gaat hier en daar wat stroef, maar iedereen is goed bezig en toont interesse.”
Jesse is vooral begaan met de positie van Europa in de wereld, “en die we kunnen verbeteren door te kijken naar het onderwijs in de lidstaten.” Zo zal de jonge Rotterdammer zich later vandaag hard maken voor vast curriculum: “Daarmee moet het basisonderwijs in heel Europa op één lijn komen”.
Meer of minder Europa?
13:25 – Maastricht
Dat het burgerpanel meer Europa wil is duidelijk, maar waar zijn de stemmen die kritisch staan tegenover Brussel?
Wopke kijkt mee
12:30 – Maastricht
De Europese burgertop is ook Minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, niet ontgaan:
Opvallend: in een reactie op zijn eigen Tweet, laat Hoekstra weten dat inmiddels ruim 13.000 Nederlanders al hun ideeën hebben gegeven over de toekomst van Europa via Kijk op Europa. In oktober werden de eerste resultaten van deze burgerdialoog al gepubliceerd. En wat blijkt? De Europese Unie levert volgens Nederlanders goed werk op vlak van klimaatverandering maar moet haar plannen rond migratie opschroeven.
Waarom doen we dit?
11:30 uur– Maastricht
Waarom doen we dit? Die vraag krijgt Dubravka Šuica in de wandelgangen van het MECC voor de kiezen. De vicevoorzitter van de Europese Commissie voor democratie en demografie is helder: “Omdat burgers nu ook hun eigen plek hebben. Natuurlijk heb je andere plekken waar de burger indirect aan het woord is, zoals het Europees Parlement, maar dit is nieuw. Geen enkele democratie heeft dit ooit eerder geprobeerd!”
Maar zal er wel naar het burgerpanel worden geluisterd door de Europese instellingen? “Ja. Dit is vastgelegd door de drie Europese voorzitters. Die hebben beloofd dat er een ‘follow-up’ komt van al dat hier wordt overeengekomen.”
EU mag groter en sterker
10:37 uur – Maastricht
De eerste spreker van het panel geeft al een tipje van de sluier: de EU moet zich uitbreiden, een duidelijk en gecoördineerd actieplan rond migratie uitwerken en nadenken over de kracht van de Europese troepenmacht.
De plannen voor een Europees leger moeten door de Europese Unie serieus worden genomen nu er sprake is van een oplopende spanning rond Oekraïne. Nederland heeft eerder deze week al laten weten niet veel te voelen voor het uitzenden vanNederlandse militairen naar het gebied als het zou gaan om gevechtshandelingen.
Denkkader
10:12 uur – Maastricht
Het einddoel van vandaag is overeenstemming vinden over een 150 tal ‘oriëntaties’ die door het burgerpanel in de aanloop naar vandaag zijn opgesteld.
Test, test…
10:00 uur – Maastricht
“Is dit Italiaans? Hebben we Deens en het Frans?” Een kleine vertraging tijdens de plenaire zitting door technische problemen. Met ruim 200 aanwezigen uit alle lidstaten van de Europese Unie, die tezamen niet minder dan 24 talen verschillende spreken, moet er in rap tempo vertaald worden. Koptelefoon op en even wachten dus.
En we gaan van start!
09:35 uur – Maastricht
De eerste dag van de burgerconferentie is van start. Later vandaag zal ook Dubravka Šuica, Eurocommissaris voor Democratie en Demografie, een toespraak houden en vragen beantwoorden rond de Europese burgertop.
Hoe werkt dat dan?
08:45 uur – Maastricht
De 4 bijeenkomsten van de burgerpanels zijn bedoeld om Europeanen uit alle lidstaten aan het woord te laten over wat zij belangrijk vinden voor het Europa van morgen. Een open debat waar de 200 leden worden onderverdeeld in kleine groepjes die op hun beurt worden vertegenwoordigd door een spreker.
Op de agenda staat het migratiebeleid en de rol van de Europese Unie in de wereld. En daar staan de leden van het burgerpanel niet alleen in: verschillende beleidsmedewerkers, specialisten en academici nemen actief deel aan de Conferentie. De conclusies van de debatten worden in een rapport gegoten dat als aanbeveling aan de Europese instellingen wordt geschonken. Die kunnen er dan in de (nabije) toekomst mee aan de slag.
De toekomst van Europa
08:30 uur – Maastricht
Niet in Straatsburg, noch in Brussel: Maastricht vormt van 11 tot en met 13 februari het middelpunt voor de toekomst van Europa. Net als 30 jaar geleden toen het Verdrag van Maastricht er werd gesloten. In het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa wordt daar namelijk een 4e Europese burgertop georganiseerd. Wij zijn erbij om te polsen wat 200 Europese burgers op tafel leggen. Wil je zelf een kijkje nemen vanachter je laptop? Dat kan hier.