Nu het einde van de Belgische paasvakantie nadert, begint Brussel weer tot leven te komen. Het Europees Parlement houdt de eerste dag van zijn ‘mini-plenaire’, een kortere versie van de stemmingen in het voltallige Europees Parlement (de gewone ‘plenaire’ stemmingen vinden plaats in Straatsburg, en duren vier dagen). Verder organiseert de provincie Limburg vandaag een informele borrel in de Brusselse Solvaybibliotheek.
Ontbijt
Allereerst keurt het Europees Parlement vandaag wellicht de EU-ontbijtwet goed. De wet komt met nieuwe verplichtingen voor jam, honing, melk en fruitsap. Fabrikanten moeten onder meer duidelijker aangeven waar het product vandaan komt. Ook moeten fabrikanten informatie geven over de gezondheid van het product, bijvoorbeeld over de hoeveelheid suiker die erin zit.
Zo komen er nieuwe labels die aangeven of het gaat om fruitsap met minder suiker of met slechts natuurlijke suikers. En voor jam gaat het verplichte percentage echte vruchten omhoog.
Migratie
Ook stemt het Europees Parlement vandaag definitief over het nieuwe EU-migratiepact. Wanneer een land nu overspoeld wordt met asielaanvragen, kan dit land asielzoekers overdragen aan andere EU-landen. Die andere landen krijgen dan de keuze tussen accepteren of ‘afkopen’. De prijs per migrant die geweigerd wordt: 20.000 euro. Landen die met een hoge asielinstroom kampen zouden zo op financiële steun van de buurlanden kunnen rekenen.
Verder zullen Europarlementariërs de lidstaten (de Raad) en de Europese Commissie vragen stellen over de lopende strafprocedure (Artikel 7) tegen Hongarije. Die vragen gaan over de staat van de democratie, met de nadruk op het gevaar voor corruptie bij de besteding van EU-geld in het land.
Apéro Limbourgeois
De provincie Limburg organiseert een informele Limburgborrel om 18.00 uur in de Solvaybibliotheek. Dit om de onderlinge contacten te versterken tussen de mensen die in Brussel werken én een band met Limburg hebben. Deze editie van de Apéro Limbourgeois staat in het thema van de plannen van de provincie Limburg voor de Einsteintelescoop. Samen met Duitsland en België wil Limburg het gigantische apparaat, dat zwaartekrachtsgolven uit de ruimte meet, huisvesten.
Eerder op de dag organiseert de provincie op dezelfde locatie al een congres over de telescoop. Onder meer natuurkundige Thomas Hertog, die heeft samengewerkt met de Britse kosmoloog en natuurkundige Stephen Hawking, komt spreken.