Europa gaat kiezen | Internationale ervaring en nieuwe Europese peilingen

Brussel begint zich op te maken voor de volgende verkiezingen: de Europese Parlementsverkiezingen in 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

Hoewel het bij de Nederlandse verkiezingen nauwelijks over de EU gaat, probeerden twee lijsttrekkers toch een beetje een Europese indruk te maken. De één met een foto, de ander met een doorwrocht stuk. Lijsttrekker Dilan Yesilgöz van de VVD bezocht opeens de Franse president. Ze deed dat als minister en formeel spraken ze over migratie, de aanpak van de georganiseerde criminaliteit en de strategische autonomie.

Het nieuws haalde nergens de voorpagina’s maar de foto van Macron met de lijstaanvoeder van de VVD wel. Het signaal van de VVD aan de kiezer: Timmermans is niet de enige met internationale ervaring en contacten. Ook de opvolger van Mark Rutte kent mensen. 

Timmermans

Timmermans klom vervolgens in de pen om zijn gedachten over de uitbreiding van de EU en hoe de Unie dan bestuurd moet worden (zie hierboven) op papier te zetten. Hij mist, zo schrijft hij in dagblad Trouw, visie in het Nederlandse debat. “We zijn niet verder gekomen dan vaststellen dat de landen nog niet klaar zijn. We houden te veel vast aan oude dogma’s.”

Timmermans wil dat we ons aansluiten bij Duitsland (qua gedachten) en ook proberen met Polen richting te geven aan de discussie. Hij wil niet per se verschillende snelheden, waarbij landen op sommige terreinen wel met elkaar samenwerken en op andere terreinen niet (zoals Portugal in feite voorstelt), maar denkt dat het heel goed de uitkomst kan zijn van de discussie. “Dat hoeft niet slecht te zijn voor de kleinere landen, waaronder Nederland.” Verder vindt hij het onverstandig om een datum te noemen waarop Oekraïne lid kan worden van de EU. 

Nieuwe peilingen

Maar dan voor de Europese verkiezingen: de christendemocraten leven weer op. Deze zomer kachelde de EVP nog hard achteruit, maar volgens een laatste peiling van de website Euractiv (van Mediahuis) verliezen ze nu nog maar drie zetels.

De sociaaldemocraten (S&D) gaan er in de peilingen op achteruit. Als er nu verkiezingen worden gehouden komen ze uit op 139 zetels. Dat zijn drie zetels minder dan bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen. De S&D, waar ook de PvdA bij zit, gooide onlangs de partij SMER van de Slowaak Robert Ficouit de Europese partij. Die zetels (3) tellen dus niet meer mee. De liberalen (Renew) van de VVD en D66 verliezen acht zetels. 

Aan de linkerkant winnen de Linksen 7 zetels. De conservatieven zouden er 15 zetels op vooruitgaan, dat komt deels door de PVV. De partij van Geert Wilders zou namelijk twee zetels winnen; nu zit er niemand namens de PVV bij de conservatieve fractie ECR.