Timmermans: zet geen druk op Groningse gaskraan

Eurocommisaris Frans Timmermans (Klimaat) is ervan overtuigd dat er vanuit de andere lidstaten in de EU geen druk komt op het openen van de Groningse gaskraan. Dat zei hij vanochtend tegen NPO Radio 1.

4 min. leestijd
Frans Timmermans

Timmermans sprak vanochtend over de verbrandingsmotor, de boeren en bovenal over gas. Met vooruitzicht op het opbouwen van een gasvoorraad in de EU voor de komende winter kijken de lidstaten ook met een schuin oog op de gasvoorraad in Groningen. Gaat die gebruikt worden om de gasvoorraad aan te vullen? “Het is echt aan de Nederlandse regering om dat te doen. Daar wordt natuurlijk door andere Europese landen ook naar gekeken, zo van ‘goh, hoe zit dat bij jullie’”, zei Timmermans tegen NPO Radio 1. Maar, waarschuwde hij, “je zou de discussie in Nederland totaal niet positief kunnen beïnvloeden als je daar van buitenaf druk op zet en dat wordt dus ook niet gedaan.” 

Timmermans verwacht dus niet dat de andere lidstaten druk zullen gaan zetten op Nederland om die kraan weer open te draaien. Dat heeft te maken met de al langer lopende discussie over het Groningse gas, namelijk dat dit voor enorme schade en andere negatieve gevolgen voor de bewoners leidt. “Dit onderwerp ligt in Nederland zo gevoelig dat men Nederland nooit onder druk zal zetten en Nederland dat echt zelf zal laten beslissen.” De andere lidstaten snappen volgens Timmermans ook dondersgoed hoe gevoelig dat in Nederland ligt. Extra druk zetten erop zetten zal volgens hem dan ook het tegenovergestelde effect hebben op de discussie rondom de gasvoorraad: “Men weet zo ondertussen wel hoe wij Nederlanders zijn en ook dat als je ons onder druk zet dat je dan juist precies het tegenovergestelde bereikt.”

Europese Commissie zwicht niet

Komende week staat in de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie het verbod van de verbrandingsmotor op de agenda. Het Europees Parlement besloot eerder deze maand dat nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 niets meer mogen uitstoten. Dus er mogen geen CO2 of andere luchtvervuilende deeltjes meer de lucht in worden geblazen.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) is als rapporteur verantwoordelijk om namens het Europees Parlement te onderhandelen over het voorstel van Timmermans. De verwachting is dat sommige lidstaten in de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie zullen pleiten om het ingangsjaar, dat in het huidige voorstel op 2035 is gezet, uit te stellen tot 2040 of zelfs later. Gaat de Europese Commissie hieraan toegeven? “Nee”, zegt Timmermans: “wij houden vast aan onze plannen en wij zijn er ook van overtuigd dat dit het beste is voor de auto industrie.”

Timmermans tegen de boeren: plaats ons niet in het rijk van de duivel

Dan nog even over het wetsvoorstel van de Europese Commissie om het gebruik van pesticiden in de Europese Unie drastisch te verminderen. “Ze zijn gewoon gevaarlijk, mensen worden er ziek van”, herhaalde Timmermans nog eens. “Het lijkt nogal lang te duren voordat we allemaal in de gaten hebben hoe slecht het voor onze gezondheid is. Terwijl de wetenschap daar heel helder over is”, zei hij bezorgd.

In Nederland loopt de discussie niet zo soepel als Timmermans dat graag zou zien. “Een deel van de boeren werken heel graag met ons mee, een ander deel van de boeren ziet gewoon geen perspectief.” De Europese Commissie moet daar een uitkomst bieden, legt hij uit: “onze taak is om die boeren perspectief te bieden, maar dat perspectief moet wel eerlijk zijn, dat perspectief kan niet zijn dat we de problemen ontkennen.” Zo benadrukt Timmermans dat de Europese Commissie de boeren 5 jaar lang financieel gaat ondersteunen om de schakel van chemische pesticiden naar alternatieve, biologische middelen mogelijk te maken. Maar dat vraagt wel om een nette discussie tussen de boeren en de overheid: “Elkaar demoniseren en bedreigen, enzovoort, zorgt ervoor dat niemand meer uit de loopgraven komt en dan lossen we het niet op”, aldus Timmermans.