Woningcrisis centraal bij jongerendebat

1 min. leestijd

“De EU heeft veel invloed op de wooncrisis.” Dat zei Debbie van Dijk (SP), bij een evenement van de jongerenraden van Zutphen en Bronckhorst. Andere partijen zijn het ermee eens; de EU moet ook iets doen om de wooncrisis voor jongeren op te lossen.

Maar over de aanpak lopen de standpunten uiteen. Zeker de SP en JA21 verschillen daarin sterk van mening. “De krapte op de woningmarkt komt door migratie, de lage rente van de Europese Centrale Bank (ECB) en het stikstof-slot,” zegt Martijn Walraven (JA21). Hij voelt niets voor de socialistische plannen van de SP. Walraven stelt dat de Europese Centrale Bank de rente jarenlang te laag heeft gehouden om zuidelijke landen te helpen. Hierdoor profiteren vooral rijke mensen, die woningen kopen en zo de prijzen laten stijgen.

De SP ziet dat anders. “Eerst was wonen goed geregeld. Daarna kwam in de verdragen van de EU dat er meer marktwerking moest komen en minder steun voor sociale huur, dat is namelijk staatssteun volgens de EU,” zegt Van Dijk. De verplichte liberalisering van de woningmarkt zorgt voor minder woningen en stijgende prijzen volgens de SP. Die willen hiervan af en streven naar een sociale Europese Unie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie