Witte rook in Frankfurt maar actie blijft uit

3 min. leestijd
afbeelding-van-harry-strauss-via-pixabay

De oorlog in Oekraïne zorgt voor flinke economische schade, de roep om de rente verhogen neemt toe en wat met de inflatie? De Europese Centrale Bank (ECB) kwam donderdag samen om te kijken welke maatregelen het kan nemen en wanneer. Baas van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, was er ook bij. Wat is het besluit van de 25 kopstukken in Frankfurt?

Afwachten

De sterk stijgende prijzen van energie en grondstoffen, de impact van de sancties tegen Rusland en de alsmaar toenemende inflatie zijn een mokerslag voor de Europese economie, benadrukt president Christine Lagarde tijdens de persconferentie: “In het licht van de huidige grote onzekerheid zal de Raad van Bestuur nochtans kiezen voor een geleidelijke aanpak.” Doel is het verzekeren van de financiële stabiliteit in Europa.

Zoals verwacht zal de Europese bank dus vooral een afwachtende houding innemen. De maandelijkse aankopen worden langzaam afgebouwd (van 40 miljard in april naar 20 miljard in juni) terwijl de rentetarieven onveranderd blijven. Daarmee negeert de ECB de roep van economen om tot een renteverhoging over te gaan. 

De Europese Centrale Bank zit door de trage vooruitgang van de economie en stijgende (energie-)prijzen in een spagaat. Als ze de rente verhogen en daarmee de inflatie aanvechten kan ook de groei helemaal stilvallen. Maar geen reden tot paniek, stellen Lagarde en haar collega’s, want de inflatie wel weer zal zakken. Zelfs als de oorlog in Oekraïne gewoon doorgaat. 

Het zesde zintuig van Knot

Knot hintte vorige week, tijdens zijn inleiding bij het rondetafelgesprek over de hoge inflatie in Nederland en de rol van Europa, al naar deze uitkomst. Tijdens het toelichten van de mogelijkheden die de ECB heeft, benadrukte Knot dat een renteverhoging pas enige tijd na het einde van de aankopen door de ECB zal komen. “Dit is afhankelijk van nieuwe informatie over de economie en kan, maar hoeft niet, dit jaar plaatsvinden”. Door te wachten kan de ECB meer informatie inwinnen over de gevolgen die de oorlog in Oekraïne heeft voor de economie in zijn geheel, stelde Knot

Druk van buitenaf

Flexibiliteit, ‘optionaliteit’ (het openhouden van alle opties) en geleidelijkheid lijken de rode draad te zijn van de ECB. “Dit werkte in het verleden ook”, benadrukt Lagarde. Toch neemt de druk op de ECB toe: gezinnen in heel Europa zien hun koopkracht afnemen en in de politieke arena komt de record-inflatie steeds meer aan bod. Bijvoorbeeld in de Franse presidentsverkiezingen. De roep om meer actie werd echter wederom door de ECB naast zich neergelegd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie