Wie komt er op de koffie bij de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel?

2 min. leestijd
(Bron foto: Peter Hilz / HH)

Van onderwijsinstelling en NGO tot bedrijven, overheden en denktanks: ze komen allemaal langs bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie. Toch blijft het vaak gissen wie dat precies zijn, waarom ze langs gaan en hoe vaak. Door een (Engelstalig) Wob-verzoek krijgt echter iedereen inzage in de lijst met personen en organisaties waar in 2020-2021 mee is gesproken. Wij spitten de lijsten voor je door:

Welke organisaties komen meeste langs?

In totaal zou de gesprekkenlijst bestaan uit 876 koppen waarvan bijna 50% valt onder regering, 30% afkomstig is uit de bedrijfssector, gevolgd door 13% Ngo’s(niet-gouvernementele organisaties zoals Unicef Nederland) en 10% onderwijsinstellingen en denktanks, aldus het document Besluit op Wob-verzoek. Echter, wanneer de bijgevoegde lijsten worden ingegeven in een data-verwerker, blijkt dat er maar 524 gesprekken worden opgesomd.  

Laten we de focus vernauwen en kijken naar de aanwezigheid van het Europees Parlement. In totaal gaat het om 183 gesprekken, waarbij de grote politieke fracties behoorlijk gelijkmatig over de vloer zijn geweest: Renew (52 keer, waar o.a. de VVD en D66 bij zitten), De Groenen (47), De Europese Volkspartij (40 keer, waar o.a. CDA bij zit) en tot slot De Socialen & Democraten (37 keer, waar o.a. de PvdA bij zit). Daarnaast zijn veelvoorkomende bezoekers VNO-NCW – de grootste bedrijvenkoepel van Nederland – het Huis van de Nederlandse Provincies, de technische universiteiten van Delft en Eindhoven en bedrijven zoals Apple. 

Welke thema’s worden het meeste besproken?

Het gaat vooral om kennismakingsgesprekken, een 90-tal, waarbij een groot aantal in het teken stond van het asiel- en migratiepact. Daarnaast waren de voornaamste onderwerpen het ‘Fit for 55’-plan, uit de klimaatplannen van Frans Timmermans en de Verordening digitale diensten (DSA). Vervolgens komen ook de bescherming van de rechtsstaat, de Conferentie over de Toekomst van Europa, circulaire economie, de Green Deal en netwerk- en informatiebeveiliging herhaaldelijk terug op de lijst. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie