Wetenschappers uiten zorgen over privacy bij wetsvoorstel tegen kindermisbruik

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

270 wetenschappers uit 33 landen hebben een open brief geschreven naar de Europese Commissie. Ze maken zich grote zorgen over een Europees wetsvoorstel voor het bestrijden van kindermisbuik. Bekende berichtendiensten zoals bijvoorbeeld WhatsApp moeten volgens het voorstel bepaalde software installeren waarmee de verspreiding van kinderporno kan worden opgespoord. Dit zou volgens de wetenschappers grote gevolgen hebben voor de privacy van de EU-burger.

De zogenaamde detectiesoftware maakt onder meer gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De wetenschappers denken dat de technologie van AI nog niet voldoende ontwikkeld is om bepaald materiaal op te sporen. Ze zijn bang dat er te veel valse meldingen binnenkomen. Het is voor AI namelijk nog moeilijk om vast te stellen wat strafbaar is en wat niet. Iemand kan bijvoorbeeld naar opa en oma een foto sturen van zijn of haar kinderen in het zwembad, maar de software kan dit als schadelijk zien. De kans is hiermee dus groot dat veel mensen onterecht verdacht worden gemaakt.

Eerder riep de Tweede Kamer minister Yeşilgöz al twee keer op om van gedachten te veranderen over het wetsvoorstel van de Commissie. De Tweede Kamer vreest voor een inbreuk op de privacy en de criminalisering van onschuldige EU-burgers. De Kamerleden vinden de technologie die bij het opsporen wordt gebruikt schadelijk. Dit omdat het Europeanen voortdurend zou controleren op bijvoorbeeld WhatsApp.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie