Weer geen energieakkoord in Brussel

Opnieuw zijn de EU-ministers van Energie er niet in geslaagd om Europese afspraken over een gasplafond te maken. Ze komen over twee weken opnieuw bij elkaar, op 13 december. Als ze er dan nog niet uitkomen, buigen de Europese leiders zich enkele dagen later tijdens de Europese top over de kwestie.

2 min. leestijd

Tijdens de vergadering van vandaag is wel overeenstemming bereikt over het samen inkopen van gas voor de volgende winter. Dit jaar deden alle landen het zelf, met als gevolg torenhoge prijzen. De prijs steeg, omdat alle lidstaten op hetzelfde moment gas inkochten.

Ook ligt er een akkoord op tafel om de regels te versoepelen bij de aanleg van wind- en zonneparken. Maar de afspraken zijn pas geldig als er ook afspraken zijn gemaakt over het prijsplafond. Onder andere België, met steun van Italië, Spanje en Griekenland wil pas instemmen als ook over de lagere prijs (de cap genoemd) overeenstemming is.

Tijd nodig

Minister van Energie Rob Jetten denkt dat er gewoon wat meer tijd nodig is. “De verschillen zijn ook wel erg groot”, zo zei hij na afloop. “We hebben ook tijd, want voor deze winter zijn de gasvoorraden in alle EU-landen goed gevuld.” Volgens de minister wil iedereen hetzelfde: “Het doel is lagere energieprijzen voor bedrijven en consumenten.”

Tijdens de vergadering zijn er heel veel suggesties op tafel gelegd om het probleem op te lossen. “Maar daar moeten de ambtenaren de komende week over doorpraten en dan komen wij over twee weken weer.” Of ze er dan uitkomen, kan Jetten niet voorspellen. “Iedereen zoekt oplossingen en we zien elkaar zoveel dat de grap al werd gemaakt om ook maar Kerstmis samen te vieren. Hoewel ik hoop dat het voor die tijd is opgelost.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie