Wat zegt het Volt-verkiezingsprogramma over de EU?

De verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen beginnen langzaam binnen te druppelen. Brusselse Nieuwe wil vooral weten wat de partijen te zeggen hebben over de EU.

2 min. leestijd

‘Toekomst, nu. Een Europees verhaal van optimisme’, het is de kop van het concept-verkiezingsprogramma van Volt voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De partij streeft sinds haar oprichting naar een federaal Europa en noemt zichzelf een pan-Europese partij met zetels in Nederland, Duitsland en Bulgarije. Een partij die veel vindt van Europa dus. Brusselse Nieuwe bekijkt een aantal onderwerpen.

De Verenigde Staten van Europa

Europese lidstaten handelen volgens Volt nog te vaak puur uit eigen belang. Dat moet anders, veel problemen kunnen volgens de partij alleen maar samen aangepakt worden. Er is daarom een Europese grondwet nodig. Volt wil dat het volgende kabinet daar hard op gaat inzetten en oproept tot een verdragswijziging.

Wat moet er dan anders? Een aantal dingen: zo moet het spitzenkandidaten-proces officieel worden. Dat zou betekenen dat de winnende kandidaat bij de Europese verkiezingen de kans krijgt om de Europese Commissie vorm te geven. Nu kiezen de lidstaten wie dat gaat doen. Ook moeten er Europese kieslijsten komen waardoor een Nederlander bijvoorbeeld op een Italiaan kan stemmen en wordt het vetorecht in ministerraden afgeschaft. En er moet een einde komen aan de rondreis tussen Brussel en Straatsburg.

Buitenlandbeleid

Sinds de oorlog in Oekraïne is de trend al iets veranderd. De EU zet zich meer in op buitenlandbeleid, maar nog niet genoeg, vindt Volt. Er moet een Europese minister van Buitenlandse Zaken komen. Die mag, zegt de partij, over een tijd ook gewoon de taken overnemen van nationale ministers van Buitenlandse Zaken. Die zijn op termijn niet meer nodig.

Ook wil Volt dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie en dat Moldavië en andere landen op de Balkan door Nederland geholpen worden om zich uiteindelijk EU-lidstaat te kunnen noemen.

Europese spreidingswet

Ook op het gebied van migratie kan de EU best veel doen, vindt Volt. Nederland moet zich in Brussel inzetten voor een Europese spreidingswet. Daarmee zouden asielzoekers eerlijk verdeeld worden over Europa.

Deals zoals de Tunesiëdeal die demissionair premier Rutte samen met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Georgia Meloni sloot, mogen van tafel, vindt Volt. Geen deals meer met dubieuze dictators. In plaats daarvan wil de partij legale migratieroutes openen zodat mensen niet meer verplicht zijn op gammele bootjes te stappen.

En de Europese grens- en kustwacht Frontex moet het ontgelden. Die organisatie moet grondig hervormd worden, vindt Volt, en onder controle komen van het Europees Parlement.