Wachten met Henk Staghouwer op duidelijkheid derogatie

Het blijft voorlopig nog onduidelijk of Nederland mag afwijken van de Europese norm voor de hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest per hectare. Voorlopig blijft het dus 170 kilo stikstof.

1 min. leestijd

Landbouwminister Henk Staghouwer laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het opnieuw verkrijgen van een derogatie rond het gebruik van graasdiermest verre van zeker is. Sterker nog: de boeren moeten wachten tot september. De boodschap van Staghouwer aan de boeren? Tot die tijd gewoon de norm van 1 januari aanhouden: 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare.

Derogatie?

Derogatie wil zeggen dat er vanuit Brussel toestemming komt om af te wijken van een Europese norm. In dit geval gaat het om de hoeveelheid stikstof, afkomstig uit kunstmest, die per hectare vrij mag komen. Vanaf 1 januari staat de norm op 170 kilo, maar voor veel boeren is dat te strikt. Het opnieuw verkrijgen van een derogatie is echter geen vanzelfsprekendheid, zo stelt minister Staghouwer.

“De afgelopen periode zijn zowel op ambtelijk als politiek niveau intensieve gesprekken gevoerd met de Europese Commissie over het opnieuw verkrijgen van derogatie”. Maar dit heeft nog niet geleid tot besluitvorming. Naast de ministerraad, buigen ook premier Mark Rutte en Eurocommissaris Frans Timmermans inmiddels het hoofd over de derogatie voor Nederland.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie